Б ананите дават възможност за много чудесни рецепти. Те наистина са добра основа за не една и две любими рецепти.
Банановият хляб не би бил възможен без пресен банани. И това не е всичко. Палачинките, млечните шейкове и мъфините са чудесен начин да използвате бананите, които са вече на няколко дни. Събрахме няколко рецепти, които подкрепят теорията ни. Изпробвайте ги.
Бананови мъфини
3 банана
150 г кафява захар
150 г брашно
100 г черен шоколад (без мляко)
100 г печени лешници
10 г бакпулвер
120 мл олио
1 ч. л. канела
1 ванилия
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Бананите се намачкват с вилица и се смесват със захарта, олиото, канелата и ванилията.
Лешниците и шоколадът се накълцват. Добавят се към банановата смес, заедно с брашното и бакпулвера.
Разбърква се внимателно. Тестото се разпределя в тава за мъфини, с хартиени формички в отворите.
Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 15 минути. Готовите мъфини се охлаждат и се поднасят, поръсени с пудра захар.
Лесен кекс, който да приготвите с децата
Икономичен сладкиш с ябълки и бадеми
Бананов сладкиш
3 банана
260 г брашно
200 г заквасена сметана
180 г захар
120 г краве масло със стайна температура (+ за намазване
10 г бурбонска ванилова захар
2 яйца
1 ч. л. сода
1 щипка сол за гарниране:
150 г краве масло (със стайна температура)
150 г пудра захар
20 мл ирландски крем ликьор
2 банана
2 с. л. инстантно кафе
Начин на приготвяне:
Маслото и захарта се разбиват много добре с миксер. Едно по едно, при непрекъснато разбиване, се добавят яйцата. Бананите се намачкват с преса за картофи. Содата се разбърква със сметаната.
Бананите, ваниловата захар, солта и сметаната със содата се слагат в купата при яйчената смес. Сипва се и брашното и се разбърква.
Тестото се изсипва в намазана с масло форма за печене и се заглажда. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 30 минути. Охлажда се.
Маслото и пудрата захар се разбиват много добре. Кафето се разтваря в леко загретия ликьор. Прибавя се към масления крем. Десертът се маже с крема. Преди поднасяне се гарнира с резени банани.
3 бързи идеи за съботна закуска в леглото
Бананов хляб с орехи
240 г брашно (+ за поръсване)
1/2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сода бикарбонат
1 ванилия
100 г орехи
1/2 ч. л. сол
150 г краве масло на стайна температура (+ за намазване)
175 г крем сирене
230 г захар
1 яйце
1 жълтък
2 банана
Начин на приготвяне:
Брашното се смесва с бакпулвера, содата, ванилията, накълцаните орехи и солта. Маслото се разбива с крем сиренето и захарта. Добавят се яйцето и жълтъкът, и отново се разбива.
След това се прибавят смачканите банани и отново се разбива за кратко. Накрая се сипват сухите съставки и се разбърква с шпатула. Сместа се сипва в намаслена и набрашнена форма за печене терин.
Орехите се нарязват наситно. Смесват се със захарта, брашното, канелата и маслото, и се разбърква.Тестото се поръсва с канелената смес.
Хлябът се пече около 1 час и 10 минути в загрята на 170 градуса фурна, като се проверява с клечка за зъби или дървено шишче.
Бананов щрудел
4-5 кори за баница
4 банана
6-7 обикновени бисквити
течен шоколад
олио
захар за поръсване
1 жълтък
Начин на приготвяне:
Корите се слепват с няколко капки олио. По средата се нареждат бананите, върху бананите се разпределят течен шоколад и натрошените бисквити.
Оформя се руло, което се поставя в подходяща намазнена тавичка. Отгоре се намазва с жълтък и се поръсва със захар.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20-25 минути, докато придобие златист цвят. Оставя се да изстине и се нарязва.
Бананово смути
1 лимон
4 банана
300 мл прясно мляко
2 с. л. мед
1 ванилия
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!