2

В се още е есен и за да сме сигурни, че всички се възползват максимално от сезона на тиквата, обединихме някой от най-любимите начини да я сготвим.

Едни от тях са сладки, други солени, в някой дори добавихме алкохол и люто.

Всички тях може лесно да приготвите във вашата кухня, така че се развихрете смело, докато все още има изобилие от тикви на пазара.  

Чийзкейк с тиква и шоколад

Източник: Thinkstock/Guliver

за основата:
150 г пълнозърнести крекери
110 г краве масло
50 г печени орехи (със сол)
2 с. л. кафява захар
1 ч. л. сух джинджифил
1 ч. л. канела

за крема:
600 г крем сирене
400 г печена тиква
190 г захар
150 г черен шоколад
10 г бурбонска ванилова захар
4 яйца
1/2 ч. л. сух джинджифил
1/2 ч. л. канела

Начин на приготвяне:

Крекерите за основата се натрошават добре или се смилат. Смесват се с разтопеното масло, канелата, джинджифила и захарта. 

Прибавят се и накълцаните орехи. Сместа се изсипва във форма за торта с диаметър 23 см, застлана с пергаментова хартия, като се притиска добре. 

Пече се 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Изважда се и се охлажда. 

Шоколадът за крема се разтопява. Тиквата се пюрира и се прецежда. 

Крем сиренето се разбива със захарта и яйцата за много кратко, овкусява се с ванилова захар. Около една чаша от крема се смесва с разтопения шоколад и се овкусява с канелата. 

Останалият крем се разбърква с тиквеното пюре и джинджифила. Тиквеният крем се излива върху основата. Следва шоколадовият крем, след което се заравнява. 

Чийзкейкът се пече около 50 минути в загрята на 150 градуса. Когато е готов, се оставя във фурната, да се охлади напълно. 

Изважда се и се прибира в хладилник за 6 часа. 

Източник: Thinkstock/Guliver

Супа от тиква с горски гъби

1,2 кг тиква
500 г микс от горски гъби
200 г заквасена сметана
100 г краве масло
80 г сирене „Пекорино“
1,5 л зеленчуков бульон
4 скилидки чесън
2 стръка праз
2 стръка мащерка
1 дафинов лист
1 щипка индийско орехче
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Тиквата се обелва и се нарязва на кубчета. Чесънът и празът се наситняват. Гъбите се почистват и се нарязват на едро.

В тенджера се загряват 70 г от маслото и в него се запържват гъбите. Добавя се половината чесън, овкусява се с мащерката, сол и черен пипер.

Пържените гъби се изваждат и в същия съд се загрява останалото масло, в което се запържват празът и останалият чесън.

Добавя се тиквата и се налива бульонът. Овкусява се с индийското орехче и дафиновия лист. Вари се, докато тиквата омекне.

Дафиновият лист се отстранява и супата се пасира, а след това се прецежда. Овкусява се със сол и черен пипер.

Всяка порция се поднася с лъжица заквасена сметана, запържени гъби и настъргано сирене „Пекорино“.

Източник: Thinkstock/Guliver

Сиропирана баница с тиква

500 г брашно
1 с. л. винен оцет
1 щипка сол
за плънката:
750 г тиква „Цигулка“
150 г орехи
80 г галета
100 мл олио
1 ч. л. канела
за сиропа:
400 г захар
1/2 лимон

Начин на приготвяне:

В кухненска машина се смесват брашното и солта. Наливат се оцетът и хладка вода, колкото поеме - около 250 мл.

Замесва се средно твърдо тесто. Изважда се на плота и отново се меси, докато се получи хубаво, гладко тесто. Оформя се на топка и се оставя да почине за около 30 минути.

Тиквата се обелва и се настъргва. Задушава се в олиото, докато омекне леко – около 10 минути. Оставя се да се охлади и се ароматизира с канелата.

Орехите се смилат с галетата в мини блендер. От тестото върху набрашнен плот се разточват 4 тънки големи кори, които се намазват с олио. Върху всеки лист се слага от ореховата смес. Поръсва се от тиквата. Корите се навиват на рула. Редят се в кръг в намазана с олио тава.

Баницата се пече 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Оставя се да се охлади.

В дълбок съд се смесват захарта, 600 мл вода и настърганата кора и сокът на лимона. Оставят се на умерен огън, докато се получи средно гъст захарен сироп.

Баницата се залива с горещия сироп и се оставя да престои поне 1 нощ, за да се напои добре.

Източник: Thinkstock/Guliver

Пълнена тиква с плодове и ядки

1 тиква тип „Цигулка” (около 1,5 кг)
500 г бяло стафидно грозде (без семки)
2 ябълки (златна превъзходна)
2 круши (твърди, но сладки)
10 сини сливи
100 г сурови бадеми
100 г сурови орехи
100 г сурови лешници
100 г краве масло
100 мл портокалов ликьор
2 с. л. мед
1 ванилия
1 ч. л. канела
1/2 ч. л. индийско орехче
1/2 ч. ч. кафява захар

Начин на приготвяне:

Тиквата се измива, отрязва се капака, и семките се отстрабяват. Слага в тава за печене.

Ядките се изпичат в загрята на 180 градуса фурна за 15 минути.

Зърната на гроздето се отделят от чепката. Ябълките, крушите и сините сливи се измиват и се нарязват на кубчета. Плодовете се смесват в купа.

Прибавят се подправките, захарта, медът, ликьорът, маслото, нарязано  на кубчета и  ядките. Разбърква се.

Тиквата се пълни с получената смес.

Отгоре се слага капакът, увит в  алуминиево фолио. Тиквата се пече в загрята на 160 гадуса фурна за 2 часа и 30 минути. Сервира се топла.

Източник: Thinkstock/Guliver

Салата от печена тиква със сирене

1,5 кг тиква „Цигулка“ (необелена)
100 г сирене смес (краве и овче)
50 г печени орехи
1 стрък розмарин
3 с. л. зехтин
3 с. л. мед
2 с. л. балсамов оцет
2 с. л. сусам
1/2 ч. л. сухо чили (натрошено)
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Тиквата се обелва и се нарязва на кубчета.

Зехтинът се смесва с балсамовия оцет и меда.

Тиквата се залива с дресинга, поръсва се с накълцания розмарин, сол и черен пипер, и се разбърква.

Пече се 20–30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.

Поднася се с накълцани орехи, натрошено сирене, чили и запечен на сух тиган сусам.

Вижте още страхотни есенни рецепти:

5 стоплящи душата супи

Есенен тарт с дюли

3 бисквитени торти, които се приготвят за нула време

5 ястия, които трябва да се научите да готвите преди 30

Есенна вкуснотия - кекс с ябълки

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
САЩ и Армения подписаха споразумение за стратегическо партньорство

САЩ и Армения подписаха споразумение за стратегическо партньорство

Свят Преди 13 минути

Договорът предвижда американска помощ за икономически и военни реформи в бившата съветска република

Яжте диета, богата на плодове и зеленчуци

Тази диета е полезна за мозъка и може да пази от рак

Любопитно Преди 56 минути

Мазните риби като сьомга, сардини, херинга и скумрия са отлични източници на омега-3 мастни киселини

В РС Македония се надяват на Доналд Тръмп за ЕС

В РС Македония се надяват на Доналд Тръмп за ЕС

Свят Преди 8 часа

Мицкоски ще води делегация в САЩ

Блинкен: Израел трябва да приеме Палестинска държава

Блинкен: Израел трябва да приеме Палестинска държава

Свят Преди 8 часа

Блинкен: Сега топката е в полето на "Хамас"

Четири партии се споразумяха за правителство

Четири партии се споразумяха за правителство

България Преди 9 часа

От ПГ "Демокрация, права и свободи" - ДПС ще подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС, БСП-"Обединена левица" и ИТН

Чехия: Русия вече не може да ни изнудва

Чехия: Русия вече не може да ни изнудва

Свят Преди 10 часа

Чехия вече не се нуждае от внос на руски петрол

Ракът на Кейт Мидълтън е в ремисия

Ракът на Кейт Мидълтън е в ремисия

Свят Преди 10 часа

„Не можехме да искаме повече“, написа принцесата на Уелс

Стефан Кюркчиев оглави временно СГС

Стефан Кюркчиев оглави временно СГС

България Преди 11 часа

Това става до определяне на постоянен ръководител на Софийския градски съд

Почина диригентката проф. Адриана Благоева

Почина диригентката проф. Адриана Благоева

България Преди 11 часа

Проф. Адриана Благоева има много отличия, сред които "Златна лира"

МРРБ издаде виза за проектиране за Националната детска болница в София

МРРБ издаде виза за проектиране за Националната детска болница в София

България Преди 12 часа

Документът предшества началото на същинските строителни дейности

МС предлага България да купи ракети от САЩ против танкове

МС предлага България да купи ракети от САЩ против танкове

България Преди 12 часа

На 20 септември миналата година държавният департамент на САЩ одобри възможната продажба на България

ЕК: Северна Македония да промени конституцията си

ЕК: Северна Македония да промени конституцията си

Свят Преди 13 часа

Еврокомисарят се надява да бъдат отворени един или два преговорни клъстъра с Украйна и Молдова

Бюджетната комисия прие специалния закон за приходите и разходите

Бюджетната комисия прие специалния закон за приходите и разходите

България Преди 13 часа

Почти всички редакционни предложения бяха отхвърлени

Освободиха Андрю Тейт от домашния арест

Освободиха Андрю Тейт от домашния арест

Свят Преди 14 часа

Инфлуенсърът и брат му са разследвани за трафик на хора

Запознайте се с най-богатия готвач в света

Запознайте се с най-богатия готвач в света

Любопитно Преди 14 часа

Състоянието на Алън Уонг се оценява на 880 млн. паунда