Т ози зеленчук често присъства в менюто ни – под формата на салата или вариво, зелето освен много вкусно, е и изключително полезно.
Лечебните му качества са различни, в зависимост от видовете и сортовете, но има и няколко основни и всеизвестни, които спомагат за по-доброто ни здраве. Кои са те – вижте:
Леки неразположения
Зелето е чудесен съюзник в борбата с безсънието, но освен това се препоръчва консумацията му от хора, които страдат от хронично главоболие, стимулира имунната система, убива бактериите и вирусите.
Антиоксидантно действие
Зелето спомага да ускорим перисталтиката на червата, както и „измитането" от храносмилателната система на натрупаните токсини. И все пак трябва да се има предвид, че честата консумация на зеле е противопоказна за хора, които имат проблеми с храносмилателната система (гастрит, язва, колит, дисбактериоза). Причината за това е грубата му целулоза, която е трудносмилаема.
Зелето лекува рани
Изненадващо за някои, но факт - листата му спомагат за бързо заздравяване на рани и на повърхностни изгаряния.
Богато на много витамини
Зелето съдържа различни ензими и витамини - витамин С - средно 40% и незначителни количества провитамин А (каротин), витамините В1, В2, B4, B6, РP, К и други. В него се съдържа и уникалният витамин У.
Съвет от Изтока
Според източната медицина, ако искаме да не заболяваме от рак, то трябва всеки ден да изяждаме поне по 1 зелев лист.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!