О ставате до късно в офиса, срещата със стар приятел се проточва, закъсвате с колата или просто сте ужасно изморени от поредния дълъг ден ... все пак трябва да сложите нещо вкусно и сготвено на масата. Точно за тези моменти запазихме най-бързите рецепти, които семейството ви няма как да не хареса.
Пилешки гърди с „Айоли“ ала италиана
600 г пилешки гърди
100 г сос „Айоли“
30 г сушени домати
1/3 връзка босилек
1 щипка пушен червен пипер
1 щипка сух риган
сол и черен пипер на вкус
зехтин за намазване
Пилешкото се намазва със зехтин, овкусява се със сол и черен пипер и се изпича на грил тиган до златисто.
Сушените домати и босилекът се наситняват и се разбъркват със соса „Айоли“, ригана и пушения червен пипер.
Пилешките гърди се нарязват и се поднасят със соса.
Билков омлет със сирене
2 яйца
100 г крем сирене
50 г маслини „Каламата“ (без костилки)
2 стръка пресен лук
1 зелена чушка
1 домат
1/4 връзка репички
2 стръка мащерка
2 стръка босилек
30 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
Босилекът и мащерката се наситняват. Яйцата се разбиват със сол и черен пипер на вкус, добавят се половината от наситнените билки.
В намазан със зехтин тиган се пържат 2 тънки омлета. Лукът се реже на тънко, маслините и репичките – на шайби, а доматът и чушката – на кубчета. Смесват се в купа и се овкусяват със сол, зехтин и останалите билки.
Омлетите се намазват с крем сиренето и се поръсват със зеленчуците. Прегъват се и се поднасят.
5 лесни рецепти с яйца за вечеря
Зеленчуци в пакет
300 г пресни дребни картофи
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1 връзка моркови
100 г грах (замразен)
100 г чери домати
1/2 връзка зелени аспержи
1 тиквичка
1 ч. л. риган
70 мл студено пресован зехтин
20 мл бял винен оцет
4 стръка магданоз
сол и черен пипер на вкус
Може да замените зеленчуците с наличните в хладилника.
Нарязаните зеленчуци се смесват в купа. Прибавят се чери доматчетата и грахът, предварително размразен на стайна температура. Зеленчуците се овкусяват със зехтина, оцета, сол, ригана и черен пипер. Разбъркват се.
Разпределят се върху 4 листа алуминиево фолио.Завиват се стегнати пакети. Пакетите се поставят в тава и се пекат 35 минути в загрята на 180 градуса фурна (с вентилатор).
Пакетите се отварят и във всеки се слага по едно рохко сварено яйце. Поръсват се с накълцания магданоз и се сервират.
Патладжан или тиквички – какво да сготвим това лято
Тиквички, пълнени с яйца и сирене
3 тиквички
300 г натрошено сирене
2 яйца
1 скилидка чесън
копър
сол
черен пипер
Тиквичките се разполовяват по дължина и вътрешността им се изгребва с малка лъжичка, така че да се получат лодки. Посоляват се, намазват се със зехтин, слагат се в тава и се пекат във фурна на 200 градуса.
През това време в тиган се загрява зехтин и в него се запържват чесънът и издълбаната вътрешност на тиквичките. Подправят се със сол, черен пипер и копър. Тиганът се дърпа настрана и сместа се прехвърля в купа, за да изстине леко. Прибавят се натрошеното сирене и разбитите яйца, и се разбърква добре.
Лодките от тиквички се изваждат от фурната и се пълнят със сместа. Връщат се обратно във фурната и се пекат, докато тиквичките омекнат и плънката се запече.
3 рецепти за паста, които може да приготвите за 20 мин
Картофени палачинки с кайма
1 кг картофи
250 г кайма
1 яйце
1–2 с. л. заквасена сметана
1 глава лук
3 с. л. брашно
1/2 ч. л. кимион
олио за пържене
сол и черен пипер на вкус
Картофите се обелват. Настъргват се на ситно ренде. Лукът също се настъргва.
Картофите се разбъркват добре с половината от лука, сметаната, яйцето, брашното, сол и черен пипер на вкус. Мляното месо се смесва с останалия лук.
Подправя се с кимиона, сол и черен пипер на вкус. В тиган (с незалепващо покритие) се сгорещява олио. С лъжица се гребва от картофената смес и в тигана се оформят средно големи палачинки. Пържат се на умерен огън от едната страна за 2–3 минути.
В това време върху всяка една се поставя кайма, оформена като малко сплескано кюфте. Отгоре отново се слага картофена смес, така че добре да покрие каймата.
Палачинките се обръщат внимателно и се пържат и от другата страна. По желание се поднасят със свежа салата или заквасена сметана, смесена с малко горчица или хрян.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!