С лед празниците януари може да ви се стори като скучен и сив месец. Но една вкусна и пъстра салата със сигурност ще повдигне духа ви. Тези рецепти са толкова страхотни, че дори няма да разберете, че се храните здравословно.
Салата от зеле и моркови с топъл сос
1/2 глава червено зеле
1/2 глава бяло зеле
3 моркова
2 стръка керевиз
2 с. л. печен сусам
за дресинга:
50 мл ябълков оцет
50 мл олио
1–2 с. л. захар
1 с. л. дижонска горчица
1 с. л. сол
Начин на приготвяне:
Зелето се нарязва на много тънко, морковите се настъргват на едро ренде и се смесват в голяма купа. Прибавя се наситненият керевиз.
Олиото, оцетът, горчицата, захарта и солта се загряват в касерола до точката на кипене.
Зеленчуците се заливат с горещата течност и се разбърква. Оставят се да се охладят за 5–10 минути.
Салатата се сервира, поръсена със сусам.
6 вкусни и здравословни ястия в една купа
Салата от тиквички и домати
4 тиквички
200 г чери домати (различни цветове)
1 голям розов домат
2 скилидки чесън
1/2 връзка босилек
60 мл зехтин (+ за намазване)
30 мл тъмен балсамов оцет
1 ч. л. каперси
1 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Тиквичките се режат на не много тънки кръгчета, слагат се в купа, посоляват се и се намазват със зехтин.
Пекат се на оребрен тиган от двете страни – до готовност.
Чери доматите се разполовяват, розовият домат се нарязва на кубчета. Двата вида домати се разбъркват с наситнените чесън, босилек и каперси, ригана, сол, черен пипер, зехтин и оцет.
Охладените тиквички се режат на ивички, смесват се с доматите и се разбърква.
Многоцветна салата с освежаващ дресинг
Салата от авокадо и краставици
2 бр. авокадо
2 краставици
50 г пресен джинджифил
4 стръка стеблена целина
2 сушени люти чушки
6 скилидки чесън
1/2 връзка пресен кориандър
1/4 връзка магданоз
4 стръка босилек
2 с. л. сок от лайм
2 с. л. олио
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Краставиците се обелват и се нарязват на едри кубчета.
Стеблата от кориандъра се наситняват, джинджифилът се обелва и се накълцва, а скилидки чесън се смачкват леко.
Така подготвените зеленчуци се смесват, прибавят се и стритите чушки.
Посоляват се и се намачкват леко, не бива да се разкашкват. Оставят се така около 30 минути.
След това към тях се прибавят нарязаните листа от кориандъра, магданоза и босилека. Слага се и стеблената целина, обелена и нарязана косо. Овкусява се със сол, сока от лайм и олиото.
Салатата се разбърква с авокадото, нарязано на едри парчета, и се сервира.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!