П аста - лесна, бърза и винаги толкова вкусна, кой би устоял на една голяма чиния, от която все още излиза благоуханна пара. Независимо дали я приготвяте с миди и вино, подправена с масло и чесън или обилно полята със сос, тя винаги печели в битката със салатата. Така че, сложете подсолената вода на котлона и запретнете ръкави за една от страхотните ни рецепти.
Паста с хрупкави трохи и чесън
400 г фусили
90 мл зехтин
8 филета аншоа
3 филии пълнозърнест хляб
3 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
1 ч. л. лют пипер на люспи (без семки)
сол и черен пипер на вкус
Хлябът се смила в блендер и се запържва в 40 мл сгорещен зехтин. Когато трохите станат златисти и хрупкави, съдът се дърпа от огъня. Трохите се посоляват и се разбъркват.
Пастата се сварява в голямо количество подсолена вода. Чесънът, аншоата и магданозът се накълцват.
Чесънът се запържва на слаб огън в останалия зехтин. Когато омекне, се прибавя аншоата, запържва се за 1–2 минути, поръсват се лютият пипер и половината наситнен магданоз. Разбърква се.
Добавя се отцедената паста и се овкусява със сол и черен пипер. Разбърква се добре и след около 1–2 минути се дърпа от огъня.
Всяка порция се поднася, поръсена с хрупкави трохи и магданоз.
Спагети с чесън, зехтин и магданоз
5 ястия, които трябва да се научите да готвите преди 30
Мързелива паста
400 г паста „Лингуини“
400 г домати на кубчета (от консерва)
1 малка глава лук
3 скилидки чесън
1/2 връзка пресен босилек
1 л зеленчуков бульон
3 с. л. зехтин „Екстра върджин“
1 ч. л. сух риган
сирене „Пекорино“ за поръсване
сол и черен пипер на вкус
Пастата се слага в тенджера. Прибавя се нарязаният на полумесеци лук. Наливат се бульонът, доматите и зехтинът. Овкусява се с наситнените босилек и чесън, ригана, сол и черен пипер. Похлупва се и се кипва.
След това капакът се маха и пастата се готви още 10–12 минути, като периодично се разбърква.
Поднася се, поръсена с малко зехтин, настъргано сирене „Пекорино“ и черен пипер.
Паста „Путанеска“
500 г паста „Ригатони“
150 г маслини „Каламата“ (без костилки)
60 мл зехтин
2 консерви домати на кубчета (по 400 г)
6 скилидки чесън
6 филета аншоа
4 сухи червени люти чушлета
2–3 стръка босилек
3 с. л. каперси
1 ч. л. сух риган
1 щипка захар
сол и черен пипер на вкус
Пастата се вари в подсолена вода, до степен „ал денте“. Чесънът и аншоата се смилат в блендер и се запържват в половината от зехтина.
Добавят се натрошените чушки, доматите, разполовените маслини, каперсите, риганът и щипка захар. Сосът се готви 5–10 минути на умерен огън. По желание се овкусява със сол и черен пипер.
В него се пресипва пастата и се вари 1–2 минути. Всяка порция се поднася с накълцан босилек и капки зехтин.
Гледайте още от "Бон Апети" в NOVA PLAY
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!