О фициално е студено. Независимо от коя част на страната сте, вече трябва да сте усетили поне няколко градуса спад в температурата. А това студено време означава само едно - време е за ароматна супа. Но не каква да е, а достатъчно гъста и топла, за да премахне целия събран студ с една хапка.
Лучена крем супа с „Ементал“
6 глави лук
200 мл прясно мляко
200 г сирене „Ементал“
1,2 л пилешки бульон
80 г краве масло
6 филии хляб с дебела кора
1 с. л. брашно
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът се почиства и се реже на много тънки полумесеци. Запържва се в 40 г сгорещено масло. Посолява се. Когато стане със златистокафяв, се налива бульонът и се готви още около 15 минути на умерен огън.
Брашното се запържва в останалото масло, до златисто. Налива се млякото и се бърка, до получаване на еднородна смес, ако е нужно, се сипва и от бульона на супата. Налива се в супата.
Сиренето се настъргва. Около 50 г от него се заделят, а останалото се слага в супата. Пасира се.
Хлябът се реже на филийки и се запича на грил тиган или във фурна. Супата се сервира с хляба и заделеното сирене.
Пилешка супа със зеленчуци и нудли
Какво да сготвим, когато имаме 15 минути
Супа от карфиол и печени чушки
1 малка глава карфиол
8 печени червени чушки
800 мл пилешки бульон
60 мл зехтин
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Карфиолът се разделя на малки розички. Чушките се нарязват на едро.
Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в сгорещения зехтин, докато омекнат. Прибавят се листенцата мащерка и карфиолът, запържват се за кратко.
Слагат се чушките, пушеният пипер, бульонът, посолява се и се вари 20 минути на слаб огън. Един-два черпака от супата се заделят, а останалата част се пасира.
Заделената супа се връща при пасираната, овкусява се с черен пипер. Сиренето се намачква с вилица, смесва се със зехтина, листенцата мащерка и лют пипер на люспи.
Супата се сервира със сиренето, оформено с две лъжици на топки, и по желание – с капки зехтин.
Супа в хлебче за начинаещи готвачи
Крем супа от боб
300 г боб
30 г глава целина
6 скилидки чесън
1 печена червена чушка
1 глава червен лук
1 корен пащърнак
1 морков
1/2 връзка магданоз
1 л зеленчуков бульон
4–5 с. л. сусамов тахан
4 с. л. зехтин
2 стръка пресен джоджен (1 ч. л. сух)
1 щипка пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Бобът се накисва във вода за една нощ. След това се отцежда. Залива се със студена вода, кипва се и се отцежда. Отново се залива с вода и се сварява до готовност.
Чесънът, целината, чушката, пащърнакът, морковът и лукът се почистват, режат се на ситно и се запържват в зехтина.
Налива се бульонът и се оставя да къкри на слаб огън, докато зеленчуците омекнат.
Прибавя се отцеденият боб, а 300–400 мл от водата от варенето му се запазват. Овкусява се със сол, черен пипер, пушен червен пипер, листата от магданоза и джоджена. Вари се още около 10 минути. Добавя се сусамовият тахан.
Пасира се, налива се заделената вода от варенето на боба. Всяка порция се поднася с капки зехтин.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!