В кусна порция току-що приготвени кюфтета с гарнитура от свежа салата – отлична идея за вечеря днес и може би утре, но както всичко друго и това омръзва бързо.
Затова събрахме няколко страхотни рецепти за кюфтета, с които да разнообразите по вкусен начин обичайното кюфте с кайма, яйца, лук и подправки.
КАК ДА СЪХРАНЯВАМЕ ХРАНАТА ПРАВИЛНО
Кюфтета от риба със сос
300 г филе от треска (добре почистено от костите)
200 г замразен грах (отпуснат на стайна температура)
1 връзка пресен копър
3 филийки хляб
2 с. л. зехтин
1 с. л. дижонска горчица
сол и черен пипер на вкус
за соса:
1 с. л. заквасена сметана
1 с. л. настърган хрян
1 с. л. кисело мляко
1 с. л. майонеза
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Рибата се нарязва на кубчета и се смила заедно с граха, наситнения копър и горчицата. Овкусява се със сол и черен пипер и се прибира в хладилник за 10 минути.
От получената смес се оформят кюфтета. Овалват се в смлени филийки хляб. Пържат се в зехтина, до златисто. Хрянът се разбърква със сметаната, майонезата, киселото мляко и сол на вкус. Кюфтетата се сервират със соса.
Многоцветна салата с освежаващ дресинг
Бобени кюфтета с доматена салца
2 консерви бял боб (по 400 г)
1 консерва червен боб (400 г)
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1 зелена чушка
1 люта чушка
2 филийки хляб
2 ч. л. кимион на зърна
1/2 ч. л. кориандър на зърна
лют сос, сос „Уорчестър“,сол и черен пипер на вкус
брашно за овалване
зехтин за пържене
за салцата:
150 г чери домати
2 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
1/4 връзка магданоз
4 листа босилек
2 с. л. зехтин
1 с. л. червен винен оцет
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Двата вида боб се отцеждат. Половината от белия боб се пасира. Чушките, лукът и чесънът се наситняват.
Кимионът и кориандърът се запичат на сух тиган и се стриват в хаванче. Хлябът се смила на трохи.
В купа се смесват отцеденият и пюрираният боб, чушките, кимионът, кориандърът, лукът, чесънът и трохите. Овкусява се със сол, черен пипер, лют сос и сос „Уорчестър“. Разбърква се добре.
От сместа се оформят кюфтета, овалват се в брашно и се пържат в малко мазнина, от всяка страна, до златисто.
Доматите за салцата се нарязват на малки кубчета. Чесънът, лукът, босилекът и магданозът се наситняват. Зеленчуците се разбъркват в купа и се подправят с оцета, зехтина и сол на вкус. Кюфтетата се поднасят със салцата.
Как да си приготвим лека и вкусна следпразнична салата
Вкусна салата с авокадо (видео)
Кюфтета от червена леща и булгур
300 г червена леща
200 г булгур (с варене)
2 глави червен лук
1 скилидка чесън
1 връзка магданоз
50 мл олио
4 с. л. фини овесени ядки
1 ч. л. къри
кората от 1 лимон
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Лещата се сварява в голямо количество вода и се отцежда. Булгурът също се сварява в подсолена вода, докато набъбне и омекне, и след това се отцежда добре.
Лукът се наситнява и се запържва в половината от олиото, докато започне леко да се карамелизира. Прибавят се стритият на паста чесън и кърито, разбърква се и съдът се отстранява от котлона.
Булгурът се смесва с лучената смес, лещата, овесените ядки, сол и черен пипер на вкус, настърганата лимонова кора и наситнения магданоз. От сместа се оформят малки сплескани кюфтета.
Пържат се в останалото олио, от двете страни, до златисто. Сервират се със салата по желание.
Гледайте още от "Бон Апети" в NOVA PLAY
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!