П роучване, извършено сред 500 мъже и жени в страната, свързано с хранителните навици, както и с начина на хранене на децата им, показва, че 26% от децата под 5-годишна възраст в България страдат от недостиг на желязо.
Данните са представени в АГ-болница "Шейново" по време на дискусия "Как да се преборим с дефицитите в хранителния режим на децата в България ", съобщиха от лечебното заведение.
Форумът е в рамките на кампания "Първите 1000 дни... и след това". Експертите са се обединили около твърдението, че дефицитът на желязо по време на бременността влияе пряко върху здравето на новороденото, тъй като се увеличава рискът от развитие на анемия.
"Основната причина за ниските нива на желязо при малките деца в България е ранното въвеждане на киселото мляко и предпочитането на пилешкото месо, вместо балансирането на менюто с умерен прием на разнообразни храни - телешко, риба, яйца, зеленолистни. Социалният статус на семейството е от голямо значение - недостигът на желязо е типичен за деца, чиито семейства имат по-малко възможности", коментира д-р Румен Велев, директор на лечебното заведение.
По данни на Световната здравна организация 29% от бременните българки страдат от недостиг на хелязо, докато във Франция и Германия процентът е около 12 на сто. Децата, подрастващите, бременните и кърмещите жени трябва да приемат минимум 18 мг желязо на ден, съветват лекарите. Над 18 на сто от бременните жени страдат от недостиг на цинк, се казва още в проучването. Този процент е сред най-високите в световен мащаб и е сравним единствено с Румъния.
"Ниските нива на цинк у бременните жени могат да окажат влияние върху развитието на мозъка и нервната система на зародиша. Набавянето му е чрез консумиране на бобови култури, семена, ядки и морски продукти, пълнозърнести храни", посочва доц. Христо Мумджиев, специалист по детски болести.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!