Н ищо не стимулира изобретателността на родителя повече от злоядото дете. Мече от ориз, сандвич с турбодвигател и плодове, преобразени в супергерой, са само част от хитрите начини, по които възрастните убеждавате упоритите малчугани да се хранят.
ВИЖТЕ НАЙ-КРЕАТИВНИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ
Разбира се, само формата на храната не е достатъчна за да убеди детето да хапне повторно, трябва и да е вкусно приготвена. Затова подбрахме няколко страхотни рецепти, които може да приготвите заедно с децата.
Няколко рецепти за вечеря, подходящи за деца
Пилешки кюфтета с доматен сос
300 г пилешки пържоли от бут
300 г пилешко филе
125 г сирене „Моцарела“
2 филии бял хляб
1 яйце
1 скилидка чесън
1/2 глава лук
1 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус за доматения сос:
400 г пасирани домати от консерва
2 скилидки чесън
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус за поръсване:
50 г сирене „Грана падано“
Чесънът за доматения сос се наситнява и се запържва за няколко секунди в сгорещения зехтин. Наливат се доматите, овкусява се със сол и черен пипер, и се готви 10 минути на слаб огън.
Пилешкото месо се смила в месомелачка, след което се смесва с 2 с. л. от доматения сос. Прибавят се накиснатите във вода и отцедени филийки, яйцето и настърганите лук и моцарела. Овкусява се с риган, сол, черен пипер и стрития на паста чесън. Разбърква се добре.
От сместа се оформят малки топки и се подреждат в тава, покрита с пергаментова хартия. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 15 минути.
Заливат се с доматения сос и се поръсват с настъргано сирене „Грана падано“. Запичат се за още около 5 минути и се поднасят.
5 бързи здравословни закуски за децата
Ориз със спанак и царевица
250 г ориз „Басмати“
200 г спанак (почистен)
100 г царевица (от консерва)
1 глава лук
30 г пресен джинджифил
2 скилидки чесън
1/2 ч. л. индийско орехче
20 мл олио
20 г краве масло
сол на вкус
Оризът се измива добре и се сварява в голямо количество вода. Отцежда се и се оставя да се охлади.
Лукът, чесънът и джинджифилът се наситняват и се запържват в маслото и олиото, докато омекнат.
Добавя се царевицата. Слага се и нарязаният спанак. След две–три минути се сипва и оризът. Овкусява се със сол и индийското орехче, разбърква се и се дърпа от огъня.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!