В ероятно няма човек, който не обича таратор. В първите горещи дни глътка таратор с пресен копър и малко орехи може да освежи остатъка от деня. Но в края на лятото тази студена супа омръзва. Затова ви предлагаме още няколко разхлаждащи вкусотии, с които да дочакате спокойно идването на есента.
Студена супа от зелени чушки
1 кг зелени чушки (различни сортове)
2 люти зелени чушки
2 глави лук шалот
2 скилидки чесън
1 лайм
1/2 връзка босилек
700 мл зеленчуков бульон
100 мл бяло вино
70 мл зехтин
250 г сирене „Фета“
2 с. л. сусам
1 ч. л. майоран
сол и черен пипер на вкус
Чушките се почистват и се режат на кубчета. Лукът и чесънът се накълцват. В тенджера се загрява зехтинът, сипват се чушките, лукът и чесънът, овкусяват се със сол и черен пипер и се пържат 10–15 минути, докато леко омекнат.
Поръсват се с майоран, наливат се виното и бульонът и се варят, докато омекнат добре – около 10–15 минути.
Съдът се отстранява от котлона и супата се прехвърля в купа, която се поставя в мивка, пълна с вода и лед – охлажда се шоково, за да не потъмнява. Прибира се в хладилник за няколко часа.
Охладената супа се пасира, заедно с босилека, сока и настърганата кора от лайм. По желание се прецежда. Сиренето се реже на кубчета, слага се в тава, поръсва се със сусам и се запича в загрята на 220 градуса фурна на грил програма, докато се зачерви хубаво.
Студената супа се гарнира със сиренето, по желание се поднася с листенца босилек.
Как да приготвим два вида пица за няколко минути
Студена супа от репички и краставици
800 г гъсто кисело мляко
100 г сурови небелени бадеми
2 връзки репички
2 краставици
2 скилидки чесън
1/2 връзка див лук
1/2 връзка босилек
1/2 връзка копър
сокът от 1/2 лимон
50 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
Краставиците се обелват и се нарязват на малки кубчета. Репичките се почистват и също се нарязват на кубчета. Дивият лук се накълцва. Киселото мляко се овкусява със сол и черен пипер. Прибавят се краставиците, репичките и дивият лук.
Супата се разрежда със студена вода, до желаната гъстота. Оставя се в хладилник за 2 часа. Босилекът, копърът и чесънът се смилат в чопър с лимоновия сок и зехтина.
Трябва да се получи гъст сос, който се овкусява със сол. Ядките се запичат на слаб огън в сух тиган. Охлаждат се и се нарязват на едро. Супата се поднася със соса и ядките.
Зеленчукова крем супа за децата
Студена крем супа от тиквички
600 г тиквички
300 г кисело мляко
200 г чери домати (различни цветове)
1 лайм
1/2 глава червен лук
4 стръка пресен кориандър
1/4 връзка магданоз
1/4 връзка леворда
50 мл студено пресован зехтин (+ за сервиране)
сол на вкус
Тиквичките се нарязват на едро и се пюрират с киселото мляко и левордата. Кората на лайма се настъргва, а сокът се изстисква. Сокът от лайм и зехтинът се добавя към пюрето. Овкусява се със сол и се разбърква. Прибира се в хладилник поне за 30 минути.
Червеният лук, магданозът и кориандърът се режат на ситно, а доматите – на кубчетата. Разбъркват се в купа с настърганата кора от лайм, малко зехтин и сол на вкус. Супата се сервира с овкусените домати.
Студена супа от печени домати
2 кг червени домати
4 стръка мащерка
4 скилидки чесън
2 глави червен лук
50 мл зехтин
1 с. л. соев сос
1 ч. л. кафява захар
1 ч. л. риган
1/2 ч. л. лют сос
сол и черен пипер на вкус
за сервиране:
200 г краве сирене
50 г зелени маслини
1 стрък мащерка
зехтин
Доматите се режат на едри кубчета, а лукът на полумесеци. Смесват се с целите скилидки чесън, ригана, соевия сос, лютия сос, кафявата захар, зехтина, сол и черен пипер, и се пекат в загрята на 180 градуса фурна, докато се карамелизират – около 30 минути.
Когато са готови, се изваждат в подходящ съд, налива се малко вода и се пасира. Сместа се охлажда много добре. Сиренето се пюрира с малко зехтин и се разбърква с накълцаните маслини.
Супата се сервира със сместа от сирене и маслини, капки зехтин и листенца мащерка.
Какво да сготвим, когато имаме гости
5 рецепти от италианската кухня, които не знаете
Студена супа с авокадо и кокос
750 мл зеленчуков бульон
250 мл кокосово мляко
2 бр. авокадо
2 скилидки чесън
1 краставица
1 лайм
1 връзка кориандър
2 стръка мента
сол на вкус
Чесънът и ментата се накълцват и се смилат в шейкър кана с кората и сока от лайма, месестата част от авокадото, бульона и сол на вкус.
Налива се кокосовото мляко и отново се смила. Супата се охлажда добре.
Краставицата се бели и се реже на малки кубчета. Супата се поднася с краставиците и нарязан кориандър.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!