В кусът на коркова тапа във виното се предизвиква от съединение, което потиска обонянието, установиха японски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".
Така пиещите не могат да се насладят на приятни аромати.
Химикалът 2,4,6-трихлороанизол отдавна се свързва с вкуса на мухъл и картон във виното. Учени от университета на Осака обаче за пръв път показаха как точно действа той.
Лошият вкус се образува, когато гъбички, характерни за корка, влязат в контакт с някои хлориди от продуктите, използвани във винопроизводството. Така, ако се използват заразени тапи, вкусът на виното се разваля. Химикалът от една партида може да се разпространи в цялата изба и се отстранява много трудно.
От откриването му в началото на 90-те години на миналия век, повечето винопроизводители не използват продукти с хлор.
Според учените изследването ще помогне за създаване на препарати за маскиране на различни миризми.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!