8

О тново е онова време от годината, което също много обичаме. Аромат на печени чушки, кестени... златна есен е!

Лятото ни дава много енергия и весели емоции, но есента ни напомня за уют, удобство, топла и ароматна супа, горещ шоколад и красив дом, в който потъваме, за да избягаме от натовареното ежедневие и повтаряща се рутина.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ НЕВЕРОЯТНИТЕ СНИМКИ НА ЧАРОВНОТО СОФИЙСКО ЖИЛИЩЕ

Софийският апартамент, който очарова с ретро чар

Точно за такова кътче от рая ви разказваме днес - хем модерно, хем с много елеганто ретро излъчване, което не натоварва с помпозност или твърде много детайли.

Понякога човек може да залитне, когато иска да пресъздаде един или друг исторически период в интериора на дома си.

Но този прекрасен софийски дом е доста далеч от това. Той съчетава удобствата на модерния човек, но с красотата на близкото минало. Усещаме как тук би звучала прекрасната музика на легендите Ела Фицджералд, Нина Симон, Сачмо (Луис Армстронг)...

"Добрахме" се до Vintage Remix Apartment в София, както е озаглавен този проект, с помощта на колегите ни от "Дибла", с които имаме удоволствието да работим. Дизайнът е дело на Студио Пиперов, с които имахме възмоността да поговорим за работата им по този прекрасен софийски дом, както и за тенденциите в съвременния интериор, но и още.

Българската платформа, която ни потапя в света на интериора

Разкажете ни повече за вдъхновението, стоящо зад този дизайн?

- Покупката на два френски винтидж бюфета дава началото и е отправна точка на този проект за интериор на апартамент от 130 м2 в нова жилищна кооперация. Стоманените решетки от серията Harmonica по индивидуален проект на Studiopiperov са своеобразен визуален контрапункт на бюфетите със закодирана история.

Източник: Dibla.com

Имаше ли някакви предизвикателства при създаването на проекта?

- Предизвикателствата обикновено произтичат от съвместната работа между клиент, проектант и изпълнители. В този конкретен случай клиентите ни се довериха и процеса на проектиране и изпълнение беше удоволствие за всички участници.

Когато създаваме ретро интериор вкъщи, какви трябва да са опорните ни точки? Има ли някакви основи, на които да стъпим?

- Ние прилагаме така наречения „археоложки подход“ – ясно разграничение, а в случая с въпросния интериор противопоставяне на старо/ново. Така се създава известно напрежение, което прави пространството неповторимо и вълнуващо. Естествено таблените врати носят ретро привкус. Ние обичаме да прилагаме само релефа, а самото членение е съвременно. В момента е много актуално завръщането към паркет „рибена кост“.

Как да не прекрачим границата: понякога ретро вдъхновението, ако не е вложена ясна концепция и идея, може да се превърне в кич, залитайки по различни стилове, които да смесим?

Източник: Dibla.com

- Ние избягваме да проектираме „тежка класика“ много популярна у нас в годините на прехода – основно като изява на материално състояние. Харесва ни, когато в класическа среда съвременната намеса интерпретира класическия детайл и тогава симбиозата е много флуидна. Друг подход са актуалните прогресивни тенденции upcycling и reuse – даване на нов живот на старите мебели.

Как изглеждаше българският дом през соца (СНИМКИ)

В този проект се забелязва интересното съчетание между стоманените решетки, картините по стените и плочките. Различно и разчупено. Споделете ни малко повече именно за тези акценти и как се роди идеята за решетките?

- Първообраза на решетките се появи преди близо пет години когато проектирахме ажурен метален параван отделящ кухнята от трапезарията в апартамент на наши клиенти. Впоследствие детайла на паравана беше уголемен и открихме че можем да окачваме рафтове от дърво или МДФ. Така се появи нашата серия Harmonica.

В настоящия проект присъстват две разновидности:

Harmonica Bar and Overhang e сърцето на кухнята и визуален акцент при влизане в апартамента – едновременно параван и бар отразен в огледалния гърб на високия остъклен бюфет. Червените бар столове кореспондират с графичния ритъм и колорит на ориенталските бетонни плочки на гърба на бялата минималистична Г- образна кухня.

Източник: Dibla.com

Harmonica Shelving Unit в трапезарията e хоризонтална ажурна етажерка надграждаща издължения бюфет украсен с интарзии от палисандър. Композицията се оглежда в кристалния плот на ефирната трапезна маса по индивидуален проект. Бледо сините тапицирани столове внасят фина скандинавска нотка и характерния им силует се чете през стъклото на безплътната стъклена маса. Те представляват своеобразна визуална база на експресивната широкоформатна маслена картина на Котадин Калчев КоКал.

Имате капризен тийнейджър? С тези идеи за стая ще го спечелите

Дневна, трапезария и кухня в едно общо пространство. Това ли е бъдещето в разпределението на помещенията в един модерен дом?

- Това е най-естественото разпределение при малкото жилище - създава се флуидно мултифукционално пространство. В много случаи клиентите се притесняват от отворените кухни, заради миризмите, които се разпространяват из цялото жилище. Ние имаме няколко проекта, където при нужда кухнята се отделя с невидима плъзгаща се врата. Освен това новите поколения абсорбатори са много ефективни, елиминират донякъде проблема. Отворената кухня предразполага за show cooking и винаги става епицентър в къщата, когато домакините имат гости.

Източник: Dibla.com

Какво е мнението ви за тапетите в съвременния интериорен дизайн? Забелязвам, че в една от стаите те са като елемент, придаващ допълнителен характер на помещението.

- Тапетите в последните години преживяват своеобразен ренесанс. Доказателство за това е, че едни от законодателите в интериорния дизайн и декорацията тази година в Милано представиха колекция с тапети с 3D релеф. Ние редовно използваме тапети, подходящи както за класически, така и за съвременни интериори. Имали сме и случаи, когато самите ние сме проектирали тапет.

В тези къщи искаме да прекараме уикенда (СНИМКИ)

Какъв съвет ще дадете на онези от нас, които сме се захванали да ремонтираме и обзавеждаме сами жилището си?

- Използвайте максимално потенциала на съществуващата структура и обзавеждане. Ако жилището е в стара кооперация или къща, може на някои стени да махнете мазилката, да оголите тухлите и да ги фиксирате с безцветен лак или да ги боядисате. Ако стените са облепени с множество слоеве тапети, можете да ги отлепите и да фиксирате стената със всичките и петна и шупли. Ако имате стари кресла или мебели, помислете за реставрация и претапициране – така получавате страхотен акцент и същевременно вкарвате история и жилището не изглежда „талашитено“. Този микс в момента е най-актуалната тенденция.

Източник: Dibla.com

9. Повечето хора живеят в малки апартаменти. Споделете няколко трика, с които може да направим жилището си по-приветливо?

- Премахнете всички коридори и отворете кухнята към всекидневната. Преграждането и сепарацията може да е посредством паравани, плъзгащи се врати или завеси. Така се подсилва усещането за простор, като при необходимост отделните зони могат да се обособяват.


Последният въпрос ни е нещо като традиция:

Три от най-важните неща за един красив дом са:

- Цялостна концепция.

- Баланс и умело боравене със светлината.

- Естествена и изкуствена.

В сайта на Dibla.com пък може да откриете още вдъхновения и идеи от талантливи български дизайнери.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

България Преди 18 минути

Върховните съдии приемат, че председателите на партия ДПС, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия

Полша обяви бедствено положение

Полша обяви бедствено положение

Свят Преди 52 минути

Кабинетът проведе извънредно заседание в тази сутрин

РС Македония поиска обяснение от България

РС Македония поиска обяснение от България

Свят Преди 3 часа

Скопие е неприятно изненадано и от последното изказване на Ангел Димитров

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

България Преди 4 часа

Поводът е честването на „Деня на София“

Путин вдига числеността на руската армия

Путин вдига числеността на руската армия

Свят Преди 4 часа

Декретът ще влезе в сила от 1 декември 2024 г.

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Свят Преди 5 часа

"По-голямата част от студентите са жертви на заеми"

<p>&quot;Жестоко унижение&quot;: Момичета &quot;минават през ада&quot; в Сомалия</p>

"Жестоко и унизително": Жени и момичета "минават през ада" в Сомалия

Свят Преди 5 часа

ООН казва, че 98% от сомалийските момичета и жени на възраст от 15 до 49 години са били подложени на някаква форма на осакатяване

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

България Преди 5 часа

Жертвите са 40-годишен мъж и 46-годишна жена

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

България Преди 6 часа

Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова

<p>Нечестно е! Футболна звезда е разстроена от заплащането в сферата&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Нечестно е! Футболната звезда Алиша Леман е разстроена от заплащането в сферата

Свят Преди 6 часа

Дъглас Луис печели “100 000 пъти повече“ от мен, казва Алиша Леман

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 6 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 7 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

България Преди 7 часа

И двата му автомобила са иззети

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"