С одата за хляб и оцетът няма да ви помогнат при почистването на котлен камък от домакинските уреди, твърди химик.
Пиенето на напитки от чайник, покрит с ръжда или варовик, не е безопасно за здравето. Невинаги е възможно да почистите съда от котлен камък с помощта на домакински препарати. Все пак, има един прост и ефективен начин, за него разказва експертът по неорганична химия Андрей Дорохов.
Той предупреди, че не трябва да се използва сода или оцет за почистване на чайника или други домакински уреди.
По думите му оцетът може да разяде метала на нагревателя, а содата не може да разтвори напълно котления камък, поради ниското наличие на фосфорна киселина. Тези продукти са безполезни срещу ръждата, каза Дорохов.
Химикът обясни, че единственото домашно средство, подходящо за борбата с котления камък по стените на чайника, е лимонената киселина. За стандартен двулитров чайник са необходими 50 грама от лимонена киселина.
Схемата на почистване е изключително проста:
Изсипете необходимото количество лимонена киселина в чайника, напълнете го със студена вода. Кипнете водата, а след това оставете чайника за 10-15 минути. Изсипете съдържанието на чайника и го изплакнете няколко пъти с чиста вода. Процедурата може да се повтори няколко пъти, ако е необходимо.
Обикновено дори за най-упорития котлен камък е достатъчно двукратно изваряване с лимонена киселина, обясни Дорохов.
Киселината ще помогне още, за почистването на чайника от ръжда, съдържаща железни оксиди. Според експерта този вид котлен камък се образува в региони, където във водата има много желязо. В този случай котленият камък придобива кафяв цвят.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!