В еликден наближи и е време да помислим за празничното меню. Традицията повелява на трапезата да има яйца, козунак, зелена салата и агнешко месо, но това не означава, че всяка година трябва да ги приготвяте по един и същ начин. 

За да ви помогнем да изненадате приятно семейството си, подбрахме няколко нови рецепти с традиционните продукти.

Руло от агнешка плешка

за подправката:
3 шушулки кардамон
1/2 ч. л. черен пипер
1/2 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. кимион
1/4 ч. л. кориандър
1/4 ч. л. карамфил
1/4 ч. л. индийско орехче
1/4 ч. л. канела
за агнешкото руло:
1 агнешка плешка (2 кг)
400 г булгур (с варене)
100 г бадеми
1 глава лук
4 скилидки чесън
30 г краве масло
100 г глава целина
2 с. л. зехтин
1 морков
сол и черен пипер на вкус
за сервиране:
1 скилидка чесън
400 г кисело мляко
2–3 стръка мента
1 нар
сол на вкус

Източник: iStock/Getty Images

Кардамонът се стрива в хаванче и се смесва с останалите подправки – черния пипер, червения пипер, кимиона, кориандъра, карамфила, индийското орехче и канелата. Плънката се приготвя, като лукът и чесънът се наситняват и се запържват в маслото. Добавят се накълцаните ядки и подправката.

Сипва се булгурът, наливат се около 300 мл вода и се овкусява със сол и черен пипер. След като течността се абсорбира, съдът се дърпа от огъня.Агнешката плешка се обезкостява така, че да остане цяло парче и се овкусява със сол и черен пипер.

Отгоре се разпределя плънката. Месото се навива на руло и се завързва с конец. Рулото се запържва в зехтина от всички страни, до златисто. Изважда се и в същия съд се запържват нарязаните наедро морков и целина.

Връща се рулото, наливат се около 300 мл вода, съдът се похлупва и ястието се пече в загрята на 170 градуса фурна, без вентилатор, до готовност – около 3 часа. 

Чесънът се стрива на паста и се смесва с киселото мляко и наситнената мента. Посолява се на вкус и се разбърква. Агнешкото руло се нарязва на парчета и се сервира с млечния сос и зърна нар. 

3 рецепти за агнешко

Източник: iStock/Getty Images

Агнешки котлети с печени моркови

2 кг агнешки котлети
5 шушулки кардамон
1/2 ч. л. кимион
1/4 ч. л. индийско орехче
50 г пресен джинджифил
2 глави лук
2 скилидки чесън
6 моркова
300 мл зеленчуков бульон
2 с. л. сироп от нар
2 с. л. олио
50 г краве масло
сол и черен пипер на вкус  

Кардамонът се счуква леко в хаванче, люспите се отделят, а семената се стриват.

Прибавят се настърганото индийско орехче, кимионът, сол и черен пипер на вкус, и всичко се стрива добре.

Котлетите се намазват с половината олио и се запичат на висока температура в сух съд с незалепващо покритие, от всички страни – до златисто.

Лукът се нарязва на тънки полумесеци и се запържва в половината от маслото и останалото олио, заедно с наситнените чесън и джинджифил.

След това се изваждат и в същия съд на два пъти за кратко се запържват обелените и нарязани на пръчици моркови.

Зеленчуците се слагат в тава, налива се зеленчуковият бульон, слага се останалото нарязано масло и се запичат за около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.

Агнешките котлетчета се добавят в тавата и се поръсват се със сместа от подправки и със сиропа от нар. Ястието се пече още 10 минути – до готовност. 

Няма как да хапваме вкусно агнешко месо без купа свежа салата. С този компонент от празничното меню може да развихрите въображението си. Прибавете пресен нар или букет от свежи билки и обичайната маруля с праз и варени яйца, моментално ще помени вкуса си. 

Традиционната великденска салата - 3 нови идеи

Зелена салата със сирене и репички

1/2 зелена салата
100 г бейби спанак
150 г краве сирене
150 г заквасена сметана
60 г орехи
2–3 краставици (дребни)
1 връзка пресен лук
1 връзка репички
1/4 връзка мента
50 мл бял винен оцет
40 мл прясно мляко
1/2 ч. л. захар
сол на вкус

Източник: iStock/Getty Images

Пресният лук се нарязва на ситно и се разбърква с оцета, захарта и сол на вкус. Оставя се за 5–10 минути. Репичките се режат на шайби. Краставиците се белят и се режат на кубчета. 

Зелената салата се измива, подсушава се и се накъсва. Смесва се със спанака, краставицата и репичките. Лукът и част от оцета, в който се е мариновал, се разбъркват със заквасената сметана, млякото, накълцаната мента и сол на вкус. 

Салатата се овкусява с дресинга. Разбърква се и се поднася с натрошено сирене и нарязани орехи.

И накрая козунакът.

Каква е тайната на пухкавия козунак на конци

6 бързи рецепти за пухкав козунак

Източник: iStock/Getty Images

Със стафиди, локум, мармалад или просто поръсен със захар има толкова много начини да приготвим великденския хляб и вероятно вече се изпробвали всички. Затова днес ви предлагаме да приготвите малки козуначета във формички за мъфин. Ще си спестите рязането и сложните плитки, а и козунакът няма да изсъхне по-дълго време.

½ -1 кг. брашно
2 яйца
125 гр. масло
1 ч.ч. мляко
200 гр. захар
1 п. суха мая

Разтваряме маята в една чаша затоплено мляко и добавете една супена лъжица захар. Слагаме 2-3 супени лъжици брашно и разбъркваме.

В друга купа смесваме яйцата, маслото и захарта. Разбиваме с миксер.Обединяваме продукти от двете купи и добавяме брашно и ванилия.

Замесваме тестото и го оставяме да втаса.Оформяме козунаците и ги намазваме с жълтък и малко олио.Поръсваме със захар и печем за 30 мин. на 180 градуса.

Ако все пак държите да приготвите голям козунак. Оформете го като великденско зайче.

Как да си направим козуначени зайчета

Козуначено руло с крем

за тестото:
650 г брашно за козунак
250 г грис от твърда пшеница (семолина)
190 г захар
170 г краве масло
200 мл прясно мляко
30 мл тъмен ром
2 яйца
2 жълтъка
1/2 кубче жива мая
1 щипка сол
кората от 2 лимона
за плънката:
500 мл прясно мляко
60 мл тъмен ром
200 г захар
200 г сушени череши
175 г крем сирене
80 г царевично нишесте
4 жълтъка
1 шушулка ванилия
за намазване:
1 яйце
за поръсване:
захар 

Източник: iStock/Getty Images

Половината мая, 50 мл от затопленото мляко и 100 г брашно се разбъркват в купа, докато се получи каша (лепкаво тесто). Покрива се с позрачно фолио и се оставя за 1 час. Маслото се разтопява.

Целите яйца и жълтъците се разбиват и се смесват с рома и настърганите лимонови кори. Останалата мая се разбърква в топлото мляко, поръсва се с щипка брашно и се оставя да шупне.

В голяма купа се разбъркват брашното, грисът и солта. Сипват се разбитите яйца, кашата, шупналата мая, захарта и половината от разтопеното масло.

Замесва се меко, лепкаво тесто и се оставя да втаса на топло за няколко часа. Разделя се на две части и се меси отново, като се добавя и останалата част от маслото. Всяка половина се слага в купа и се оставя на топло да втаса повторно.

Кремът се приготвя, като 400 мл от млякото се кипват със захарта. Шушулката ванилия се разполовява, семенцата се отделят и се слагат в млякото, заедно с шушулките.

Жълтъците и нишестето се разбъркват добре с останалото мляко, темперират се с част от горещото мляко, изливат се в него, шушулките се отстраняват и се готви на умерен огън, като се бърка, докато кремът се сгъсти. Прехвърля се в купа, за да се охлади и се покрива с фолио. Черешите се накисват в рома.

Тестото се изтънява с точилка върху пергаментова хартия, така че да се получат две правоъгълни кори. По двата дълги края се изрязват ресни. Охладеният крем се разбърква с крем сиренето, добавят се напоените череши без рома и се разпределя в средата на двете кори.

Късите страни се прегъват, за да не изтече плънката, а ресните се сплитат, така че да се оформи руло. Оставя се да втаса отново, за по-дълго време.

Рулата се намазват с разбито яйце и се поръсват със захар. Пекат се около 35–45 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се и се поднасят.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

- Какво е стабилна връзка? - Когато започнеш да слагаш лук и чесън в салатата.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Николаос Цитиридис: Не мисля, че съм провален като водещ

Николаос Цитиридис: Не мисля, че съм провален като водещ

Любопитно Преди 17 минути

Той споделя пред Мариян Станков - Мон Дьо своите малки истини за "истинския си свят"

Цветът на косата разкрива колко ще живееш? Ето какво казват учените

Цветът на косата разкрива колко ще живееш? Ето какво казват учените

Любопитно Преди 49 минути

Какво са открили учените за цвета на косата и дълголетието четете в следващите редове

Ад на пристанището в Иран: Расте броят на загиналите, ранените и изчезналите

Ад на пристанището в Иран: Расте броят на загиналите, ранените и изчезналите

Свят Преди 2 часа

Някои от пострадалите са били транспортирани със самолети до Шираз и Лурестан за лечение

<p>След пороите: Частично бедствено положение в Монтанско, хаос в София и във Врачанско</p>

След пороите: Обявиха частично бедствено положение в Монтанско, хаос в София и във Врачанско

България Преди 2 часа

Най-засегнато е село Лехчево, където е паднала и градушка

"Да, България!" избира председател, ето кои са кандидатите

"Да, България!" избира председател, ето кои са кандидатите

България Преди 2 часа

Ще се определят и основните насоки за развитието на партията в следващите три години

Тръмп настоява американските кораби да преминават без такси през Панамския и Суецкия канал

Тръмп настоява американските кораби да преминават без такси през Панамския и Суецкия канал

Свят Преди 3 часа

"Тези канали не биха съществували без Съединените американски щати", заяви той

<p>Тръмп се стреми към &quot;руски стил&quot;&nbsp;на управление</p>

Бивш съветник на американския президент: Тръмп се стреми към "руски стил" на управление

Свят Преди 3 часа

Фиона Хил заяви, че президентите на САЩ и Русия споделят сходна визия за света

Украйна: Не е вярно, че Русия ни е изтласкала от Курска област

Украйна: Не е вярно, че Русия ни е изтласкала от Курска област

Свят Преди 11 часа

Операцията на украинските въоръжени сили в определени райони в Курска област продължава

Фон дер Лайен: Украйна може да разчита на ЕС

Фон дер Лайен: Украйна може да разчита на ЕС

Свят Преди 12 часа

Урсула фон дер Лайен: Можете да разчитате на нашата подкрепа на масата за преговори

Бедствие в Монтанско, евакуират над 80 къщи, авария в София

Бедствие в Монтанско, евакуират над 80 къщи, авария в София

България Преди 13 часа

Екипи на пожарната пътуват към засегнатите населени места

Има заподозрян за убийството на руския генерал Москалик

Има заподозрян за убийството на руския генерал Москалик

Свят Преди 13 часа

Засега няма официален коментар от Киев относно смъртта на руския офицер

Обрат, Тръмп заплаши Русия със санкции

Обрат, Тръмп заплаши Русия със санкции

Свят Преди 14 часа

Тръмп: Това ме кара да си мисля, че той може би не иска да спира войната

Герасимов докладва на Путин: Курск е освободен

Герасимов докладва на Путин: Курск е освободен

Свят Преди 15 часа

Герасимов: Военните и офицерите от севернокорейската армия демонстрираха голям професионализъм

Почина Жан-Пол Монтанари, директор на Танцовия фестивал в Монпелие

Почина Жан-Пол Монтанари, директор на Танцовия фестивал в Монпелие

Свят Преди 16 часа

Дати: Жан-Пол Монтанари остави своя отпечатък в историята на танца във Франция и Европа

<p>Русия е готова да преговаря с Украйна без условия</p>

Русия е готова да преговаря с Украйна без предварителни условия

Свят Преди 17 часа

Путин е казал това на Стив Уиткоф

<p>Зеленски: Благодаря Ви, президенте Доналд Тръмп!</p>

Зеленски говори с Тръмп: Срещата ни във Ватикана може да стане историческа

Свят Преди 17 часа

Зеленски: На четири очи успяхме да обсъдим много неща