Е втини яйца от Полша, за които от сега има съмнения с какво качество ще бъдат, както и охладено агнешко от Македония ще залеят пазара у нас преди Великден, предупредиха българските производители. Ще има ли достатъчно родни храни за празничната трапеза и колко ще струва великденското пазаруване – Георги Георгиев разказва в рубриката „На твоя страна” в предаването "Здравей, България".
В момента за килограм живо тегло агнешко върви между 6 и 8 лв. - т.е. с 15% повече от миналата година.
В магазина обаче цената за килограм започва от 13.50 лв. и достига до 17.50 лв. – в зависимост от това дали избираме бут или плешка и в коя част на страната пазаруваме.
Дни преди Великден екип на NOVA тръгва на пазар заедно с Аника, за да пресметне колко ще ни струва да подредим трапезата за празника тази година.
"Цените растат нагоре и това е. Като гледам почти всичко е поскъпнало. Агнешкото е много скъпо. Ще взема, но ще се огранича малко, няма да е като друга година. Задължително ще е българско", коментира тя.
Задачата за Аника обаче може да се окаже трудна, предупреждават производителите. Тъй като и тази година очакват по-евтино месо от съседните държави да залее пазара и да замести родното.
"Наблюдаваме засилен внос на охладено агнешко месо от Македония,
което влиза на дъмпингови цени в страната – около 20% по-ниски цени от тези, които са към момента. Това обърква пазара", казва Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
Така до трапезата ни може да достигне по-некачествено агнешко, макар и по-евтино, предупреждават овцевъдите. Затова апелират за Великден големите търговци да предлагат само българско месо.
"Животните в Македония се изхранват с месокостно брашно, което в ЕС е забранено, а там не е. Затова ние искаме да има засилен контрол за вносни меса по границите", допълва Симеон Караколев.
Всяка година традиционно за Великден консумираме половин милион агнета. Браншът е категоричен, че има достатъчно български, за да задоволи търсенето. Родното обаче тази пролет ще ни струва по-скъпо, тъй като разходите за отглеждането са скочили поне 2-3 пъти за последната година, разказва овцевъдът Красимир Кирилов.
Сметката му показва, че за да покрие разликата, от обора към магазина, агнешкото ще тръгне поне с 15% по-скъпо от предишния Великден.
Две-три седмици преди празника яйцата излизат от птицефермите
на цени 18-20 ст., а до магазина достигат на цени 25-35 ст. Производителите обаче не изключват спекула от търговците в последните дни преди Великден.
А как да разпознаем дали яйцата и агнешкото са български - вижте във видеото.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!