С екс, наркотици и рокендрол.
Така изглежда светът на професионалните готвачи: напрежение, борба, неистови усилия, за да се наредиш сред най-добрите и всички удоволствия на живота, които идват - ако успееш да достигнеш върха.
А сега забравете всичко това.
Само така ще можете да разберете какво сервира Йеонг Куан, монахинята, за която говори целият свят. Пред нейния талант и кулинарни критици, и носители на звезди Мишлен замлъкват. Как е възможно една скромна жена, избягала от светския шум, посветила живота си в служба на Буда и непосещавала кулинарно училище нито един ден в живота си, да предизвика истинска сензация?
Макар и да е искала да се скрие от света, съдбата не й е отредила да остане в сянка. Запознайте се с Йеонг Куан, будистката монахиня, която готви дзен и го сервира в чиния.
Всичко започва с нудълс
Йеонг започва да готви още от дете.
Докато родителите й са на полето, тя се учи да прави нудълси.
Макар и още момиче, тя става толкова добра, че един ден, докато опитва сготвеното от дъщеря й, майката възкликва: "Един ден, ти ще живееш добре".
Тези думи обаче изглеждат далечни и направо - невъзможни за Йеонг. Момичето губи майка си, когато едва на 17-годишна възраст.
Болката е неописуема. "Бях дълбоко разстроена от факта, че майка ми си отиде толкова рано. Тогава осъзнах, че няма никаква гаранция, че няма да предам същата болка на децата ми някой ден. Заклех се никога да не причиня на никого това страдание. Просто изчезнах, без да казвам на никого. Не взех нищо със себе си. Реших да стана монахиня".
Дзен в чиния
Началото в манастира обаче не е лесно за Куан.
Строгият и аскетичен живот е труден за едва 17 годишното момиче. Въпреки това обаче, тя е благодатна на съдбата. "Майка ми ми даде възможност да вляза в този храм. Дори днес й благодаря за милосърдието и състраданието, с които ми позволи да преследвам свободата".
По-възрастните монахини променят графика на Куан, така че тя да се чувства комфортно в храма. И така, Йеонг посвещава живота си на Буда.
Там тя усъвършенства готвенето си, като използва продукти, отгледани лично то нея.
Когато приближава 70-тата си година, един ден в манастира пристига баща й.
Той опитва това, което приготвя дъщеря му - гъби шийтаке. Казва, че са по-добри от месото.
Живее с Йеонг близо месец в манастира, след което си тръгва и скоро след като отново е видял дъщеря си, си отива от този свят.
За Йеонг храната е медитация. Не е важен резултатът, а самият процес на приготвянето й, чистотата на духа и ума, които влагаш, докато работиш.
За нея критиците казват, че е гениална, защото се е отказала от егото си.
И единствената й цел е с това, което прави, да донася щастие в живота на другите.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!