Х ашимото е едно от заболяванията на щитовидната жлеза, което се среща все по-често сред младите хора.
С нея се сблъсква и Дени, която решава да отиде на контролен преглед при ендокринолог. Тогава за първи път тя се сблъсква с инсулинова резистентност и диагнозата Автоимунен тиреоидит на Хашимото.
„Тогава ми се стори страшно, а сега разбирам, че е било нормално и очаквано. Не се грижехме за храната си, приемала съм безразборно качество и количество, движението също отсъстваше. Не е период, с който се гордея, но нещата трябва да се приемат такива каквито са.“
Голямото пътуване към здравето Дени започва след като преди 3 години нейният съпруг също е диагностициран с инсулинова резистентност – това е метаболитен проблем, стъпката преди диабета.
Лечението е медикаментозно, но липсва препоръка какво да промени той в начина си на живот и хранене, а това вдъхновява Дени да започне да се интересува какво е препоръчително да изключат или да включат в менюто си. След като новият хранителен режим дава отражение при съпруга на Дени, но не и при нея, тя започва посещенията при лекарите, които й казват какво е заболяването й и какви са съпътстващите проблеми. Дени не отрича, че в началото й е трудно.
„В началото страха от диагнозите и заплахите на лекарите ме държаха доста силно. Нямах желание за експерименти, исках просто да спазвам режима, да си пия хапчетата, да отслабвам, да се лекувам. Колкото повече четях за функционирането на тялото, за храненето, за различните храни, толкова повече разбирах, че лечението на такива заболявания не може да се ограничи само до хапче и „спри тези храни“.
"Тогава започнах различни експерименти със себе си като добавях или махах определени групи храни, за да проверя кое работи най-добре за мен. Върнах храни, чиято консумация бях спряла и част от симптомите се върнаха. Тогава истински осъзнах, че всичко което правя, правя за себе си, собственото си тяло, и че спирането им не е просто ограничение, а част от цялостен подход към оздравяване.“
Пътят към всички тези заболявания на съвременния начин на живот Дени обобщава така: „Признавам не съм била най-грижовният стопанин на тялото си. Приемах силно преработени храни и не спортувах. Смятам че това в комбинация с изживян силен стрес доведе до крайната диагноза.“
Докато обаче се стигне до диагнозата, Дени се сблъсква с неразбиране на симптомите, които често са свързани с емоционалните състояния. „От комуникацията ми с изключително много хора в страницата ми виждам, че ако някоя дама не се вписва в този образ, често е дискриминирана, че тя няма заболяване, че лекарите не са я диагностицирали правилно и т.н. Това, което съм изпитала лично върху себе си и едно от малкото неща, за които още не ми достига смелост да разкажа е депресията и паник атаките. Да изпитваш толкова силни чувства или да не изпитваш нищо и да не можеш да му повлияеш по никакъв начин е ужасно. Но по-ужасно е да чуеш, че се лигавиш, че е време да се стегнеш, че един шопинг или излизане с мъж ще те оправят.“
Дени определено смята, че начинът на живот играе огромна роля за заболяванията, от които страдаме.
Именно поради нуждата от многопластов подход към тялото ни, тя създава собствен блог за хранене, в който споделя своя опит като човек, който се е сблъскал с инсулиновата резистентност и Хашимото.
За Дени храната може да е и отрова, и лекарство – всичко зависи от количеството.
Важно е и качеството на живот, което водим. „Не обичам приказките, как по времето на баба ми е било по-добре, но в сегашното ежедневие ни се налага да се справяме с повече стрес, консумираме все повече преработени храни и се движим все по-малко. Това, че час от лечението на различни проблеми не се актуализира спрямо най-новите тенденции също дава отражение. Лекуваме едно, разваляме друго, разчитаме единствено на хапчета и не сме готови да направим промени, за да съпътстваме оздравителният процес.“
На принципа на опитите тя е разбрала, че ако нещо е прекалено трудно за спазване, значи не е правилното за нас. „Трудният режим обикновено е неправилният режим. Често мислим, че се храним здравословно, а всъщност лишаваме организма от важни хранителни групи. Един от най-честите съвети, които давам е да не се взимат готови диети или режими от други хора. Направете режим подходящ за вас, за вашата активност, за вашите цели и заболявания.
Експериментирайте като включвате или спирате определени групи храни. Създайте здравословна връзка с тялото си и слушайте неговите сигнали за това, кое е добро и кое не. Само така можете да постигнете нещо, което няма да усетите като ограничение, а като хранителен режим, който без проблем можете да спазвате за цял живот.“
Вдъхновението от удоволствието в живота идва и с промяната – в навиците, усещането, че целта е самото вървене по правилния път. „Всяка сутрин се събуждам с енергия, усмихвам се и получавам усмивка в замяна. Виждам промяната в съпруга ми и това ми дава достатъчно сили да продължавам“.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!