П рез 1945 година в семейството на китайски имигранти в Банкок се ражда момиченце, което получава името Джей Фай. Никой не подозира, че то има един необикновен талант, който може да я превърне в звезда.
Още от малка, Джей се научава, че животът е жесток. С пристрастен към опиума баща, тя, заедно с останалите членове на семейството й работят, за да има какво да сложат на масата. Привикнала на тежък труд още от дете, Джей едва ли е подозирала, че един ден ще получи отличие, за което някои се борят цял живот, обучават се в различни школи и при различни майстори. И не успяват да го заслужат.
А Джей ще се учи на едно единствено място – улицата от един единствен учител – живота. И ще надмине всички, защото ще бъде наречена „кралица“.
"Леля Джей" – кралицата на уличната храна
Облечена в бяла униформа на шеф-готвач, една дребна жена, прехвърлиха 70-те години се качва на сцената на луксозен хотел в Банкок, Тайланд, за да получи своята звезда „Мишлен“.
One star for street food Jay Fai in the #michelinguideBKK2018 @michelin pic.twitter.com/rKMCKhrtjF
— ClaireDorlandClauzel (@Claire_Dorland) December 6, 2017
Тя не е собственик на верига ресторанти. Напротив, има няколко пластмасови маси и метални столове на един тротоар в Банкок. Готви на два тигана уок със скиорски очила, които да предпазват очите й от горещата мазнина, която пръска навсякъде около нея. Защо обаче тази жена, която готви буквално на улицата е на тази сцена?
Защото готви вкусно. Толкова вкусно, че се е превърнала в жива легенда.
Няма как човек да види нито една реклама на ресторанта й, тя не е продала лицето си на нито един бранд. Но всичко, което се сервира в малкото й ресторантче буквално обикаля света. Човек, който веднъж е ял там никога не го забравя.
Малкото момиченце, което търси как да изкара прехраната си Джей Фай сега е на върха на кулинарния свят. Пресата я обявява за кралицата на уличната храна, а с два тигана и готвейки на въглища, тя прави революция в тайландската кухня, заради която хората от цял свят ще идват при нея.
Пожарът, който изгаря миналото, за да освети пътя напред
Бащата в семейството на Джей е пристрастен към опиума и понякога изчезва с дни. Тя, заедно с майка й и сестра й са принудени да се справят с живота без неговата помощ.
Джей става шивачка – дори има собствена шевна машина, докато един ден пожар не изпепелява цеха, в който тя работи.
Младата жена остава без всякакво оборудване и така решава да се присъедини към „бизнеса“ на майка си и сестра й. Майката продава нудъли, а сестра й ги приготвя.
Джей започва да прави азиатския вариант на пастата, но сестра й не просто не е доволна – казва й, че няма талант.
В началото е неуспехът
Джей обаче не приема „Не“ за отговор. Взима един уок тиган и започва да се упражнява всяка вечер. Практикува приготвянето на нудъли и опитва всичко, което приготвя.
Една вечер обаче, забравя мазнината в тигана си и тя изкипява. Джей бърза да сложи нудълите, за да не загуби суровината и ги запържва изключително бързо. След като ги опитва, тя се изненадва – това е най-вкусната порция, която е правила. Така разбира, две неща: че не се нуждае от толкова олио за порциите. И че е готвенето е нейната съдба.
На следващия ден Джей отива при майка си и я моли да й отстъпи семейния бизнес.
Останалото, както казват, е история. И то каква.
От улицата до звездата „Мишлен“
Хората започват да се тълпят пред малкото ресторантче на Джей.
Тя си обяснява това с един прост факт: тя готви вкусно.
Да готви вкусно обаче за нея не е достатъчно, защото кулинарното й въображение преминава границите на улицата, на ресторанта и дори на Тайланд.
Заинтригувана от японската техника за правене на омлети, Джей я изучава до съвършенство, като добавя към рецептата традиционни за Тайланд морски дарове – омари и раци. Така тя създава свой собствен омлет, който ще се окаже не просто успешен експеримент, а перла в короната, за която хората ще се редят на опашки повече от половин час без изобщо да се оплакват.
Джей прави различни вариации и на традиционната тайландска кухня, като в края на 90-те години пресата я нарича „Моцарт на нудълите“, а през 2018 година Джей е провъзгласена за кралицата на уличната храна и получава звезда „Мишлен“.
Какво се променя за Джей след звездата?
Абсолютно нищо. Тя ходи на работа всеки ден, готвейки почти на улицата със своите два стари тигана и скиорските очила. Не прави верига ресторанти. Не става рекламно лице на нито един бранд.
Казва, че иска просто да работи – всеки ден.
И че обича всичко, което готви.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!