А ко до този момент името Ева Тонева не ви е било познато - вероятно няма да сте единствените хора в България, които не са чували за нея.
Но това не е важно.
Защото за нея знаят от американското списание TopTeny и нещо повече - обявяват я за четвъртия най-добър кулинарен фотограф в света.
ВИЖТЕ СНИМКИТЕ НА БЪЛГАРКАТА, ПРИЗНАТА ЗА ТОП КУЛИНАРЕН ФОТОГРАФ
За Vesti.bg и "Вдъхновените" Ева Тонева разказва каква е тайната на успеха и какво се е променило за нея след престижната класация.
"Стилизирането и снимането на храна за Ева са като пъзел, в който всяко парче трябва да е на мястото си, за да се получи цялостна и съвършена снимка", пишат за нея.
Коя е българката, която успя да впечатли света с умението си да снима?
Ева е родена в Плевен и завършва техникум по облекло в родния й град.
Преди да се захване професионално с фотография, тя се занимава с благотворителност: "Учредих сдружение с обществено полезна дейност, което имаше за цел да помага на нуждаещи се деца. Организирах събирането на дарения от първа необходимост за домове за сираци", пояснява Ева и допълва, че когато е започнала да снима храната у дома, е било със съвсем обикновен фотоапарат, а снимките са репортажни.
Кой обаче забелязва, че Ева е нещо повече от любител с апарат?
"Моят съпруг забеляза усърдието ми по време на снимки и предложи професионално да се занимавам със стилизирането и фотографията на храна", разказва Ева и разкрива как точно е намерила призванието си. "Дотогава не знаех за съществуването на тези професии и колко знания, умения, време и усилия изискват, за да си добър. Той ми купи огледално-рефлексен фотоапарат, аз започнах да търся и изучавам тънкостите на фотографията и в частност на тази на храната."
Фотографката допълва, че съпругът й е човекът, който винаги я подкрепя и поддържа и освен това - никога не критикува работата й.
Всички ние гледаме реклами и снимки на храна. Често те ни вдъхновяват, понякога ни предизвикват да опитаме да направим дадена рецепта. Какви обаче са тънкостите при приготвянето на храна за снимки?
"Всяка храна има своите специфики на заснемане за да се покаже в най-добра светлина – да е красиво аранжирана, стилизирана и поднесена", обяснява Ева и допълва: "Съществуват две течения във стайлинга на храна – едното използва нехранителни продукти в процеса на заснемането, а при другото – всяка храна, която е току-що приготвена, поднесена и снимана е апетитна."
Ева признава, че също има своите професионални трикове, за да представи храната по най-добрия начин, но те са съвсем козметични. "Всичко, което съм приготвила, аранжирала и снимала е годно за консумация", казва тя.
Храната, колкото и странно да звучи, може да бъде труден за режисиране модел. Хлябът се оказва една от най-предизвикателните храни за снимане: "Освен, че е апетитен, трябва да покажа структурата му, а понякога това се постига с правилния избор на осветление и начин на заснемане."
Трюфелите са другата слабост и извор на вдъхновение за Ева: "Всеки път си казвам, че няма начин да предложа нов стайлинг на поредните направени от мен, но всеки нов вид си идва със стайлинга. Те ми позволяват всеки път да бъда по-креативна и търся още един вариант за поднасянето им, като избягам от традиционните за това подноси и чинии."
И ако за някои снимането на храна изглежда лесно и възможно всеки да го прави, в реалността това никак не е така. Ева разказва, че аранжирането зависи от вида храна и целта на фотографията. "В случай, че кадърът ще се използва в електронен магазин, то стайлингът е минимален, за да може той да остане в центъра на внимание. В случай, че снимката ще се използва с друга цел, то тогава стайлингът се съобразява с аудиторията, начина, характерните особености и традиции на консумация на храната, ако са налични."
Професионализъм, и много, много труд. Това се изисква, за да се постигнат добри кадри. А какво може да ги превърне в изкуство? "Няма как да направиш добра снимка, ако не носиш в себе си хармония и красота, и не я откриваш в душата си и света около теб. Занимавала съм се изобразително изкуство, фотографията по своята същност е рисуване със светлина. При нея много по-бързо се получава крайния резултат."
А какво се случва с Ева след като е определена за един от най-добрите кулинарни фотографи в света?
„Признанието, което получих за работата си е задължаващо. Не спирам ежедневно да снимам, уча и се опитвам да бъда все по-добра зад обектива“ В момента Ева събира рецептите си в електронни книги и издава дигитално кулинарно списание. „Рецептите в него са тематични и целта им е да вдъхновяват последователите ми.“
Как се постигат всички тези успехи и какъв е ключът към това да бъдеш колкото вдъхновен, толкова и вдъхновяващ за околните? Според Ева има само един начин за постигане на всичко това:„Въпрос на личен избор е какво правиш и как го правиш. Тайната е да вложиш сърцето си.“
Снимките към този материал са публикувани с изричното позволение на Ева Тонева.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!