П редставете си, че животът е възможен без "Е-та".
Или за всеки от нас има персонален пробиотик, който е разработен за нуждите на тялото.
Звучи невероятно, но може да се превърне във факт: върху това работят български учени, чиято основна цел е да направят живота ни по-добър.
Маточината като убиец на "Е-та"
Всички ние познаваме чая от маточина. Пием го преди лягане, а ароматът на лимон е приятен на всички.
За Мариана Каменова от лабораторията по екстракции обаче билката може да има още една функция: убиец на някои "Е-та" в храните и напитките.
"Заместване, например на натривия нитрит, който се използва в консервиращата промишленост. Замяната с такъв есктракт на розмаринова киселина би намаляло вредното въздействие на натриевия нитрит", разказва Мариана. Така в колбасите, компотите и сладката консервантите могат да бъдат заменени от екстракта от маточина.
Персонализирани пробиотици
Главният асистент на ТУ, отговарящ за научна програма на "София Тех Парк" Борис Киров разказва, че е напълно възможно да бъдат създадени персонализирани пробиотици.
"За всеки отделен човек може да бъде направено хапче ден за ден", разказва той и допълва, че това е възможно чрез изследване на това как се изследва микрофлората, за да бъде регулирана.
Така може да се подобри метаболизма, да се справим с наднорменото тегло и да се засили имунната система.
А как български учени могат да направят интернет пространството по-безопасно: вижте в репортажа на Живко Константинов.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!