С лед Сирни Заговезни, от днес започва Великият пост - седем седмици преди най-светлия християнски празник - Великден.
Това е най-важният и най-продължителният от четирите периода на телесно и душевно въздържание през годината. Той припомня за 40-дневния пост на Спасителя в пустинята, въвежда в Страстната седмица и в най-великото и чудно събитие - Възкресение Христово.
От днес до Великден лишаваме тялото от животинска храна, месни и млечни продукти
(консумират се само растителни храни), така както трябва да ограничим "животинските" страсти и да се противопоставяме на изкушенията.
Християнската църква нарича началото на Великденския пост "предверие на божественото покаяние", или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Христос.
Постът не е просто диета - припомня църквата - а въздържанието от определени храни не е самоцелно.
Какво не знаем за постенето, а трябва
Идеята е чрез лишаване на тялото да се смири душата,
защото когато пости и се моли, човек се доближава до Бога. Великият пост е време за молитви и покаяние, като подготовката за него започва три седмици по-рано.
Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък, когато не трябва да се приема почти нищо.
Първият ден, през който се разрешава риба, е Благовещение - на 25 март.
Постът обаче не се препоръчва на болни, на малки деца, на възрастни хора, на бременни жени и на кърмачки.
През периода на поста всяка седмица е посветена на някакво събитие или на личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние.
През първата седмица ограниченията са по-строги, а богослуженията - по-продължителни. Тогава се освещава вареното жито, което се приготвя в памет на великомъченика Теодор Тирон и се празнува Тодоровден.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!