Съдбата на клана Кадафи
Сафия Кадафи - избягала в Алжир, Мохамед (горе) - също избягал в Алжир, Мутасим - убит заедно с баща си   
Източник: ЕПА/БГНЕС - архив
10
т терпол" приветства ареста на Сейф ал Ислам и посочи, че това е  нов етап в историята на новата Либия.

"Това е ясен знак към либийския народ и към цялата международна общност, че либийският Преходен национален съвет ще продължи да преследва хората, обвинени в престъпления, за да ги изправи пред съда и за да отговарят те пред закона за извършените от тях деяния", заяви генералният секретар на "Интерпол" Роналд Ноубъл.

От 27 юни до вчера Сейф ал Ислам беше последното дете на Кадафи, за което не се знаеше нищо и което беше издирвано.

Четирима убити, един арестуван, петима избягали и един възкръснал измежду мъртвите

- такава е съдбата на доскорошния либийски лидер Муамар Кадафи и на най-близките му роднини - съпругата и децата му, отбелязва Асошиейтед прес.

Агенцията припомня какво се случи с полковника и неговото семейство през месеците не революцията в Либия.

 Муамар Кадафи беше заловен в родния си град Сирт от опозиционните сили при опит да избяга. Първоначално либийски представители казаха, че той е загинал при престрелка между опозиционните сили и  привържениците му. Но видео кадри, качени в интернет, показаха, че след като е бил открит в канализационна крайпътна тръба Кадафи е бил бит, станал е обект на подигравки и на издевателства.

Това породи въпроси как е умрял либийският диктатор, който 42 години беше на власт. Тялото му беше изложено на показ в Мисрата, а после беше погребано на тайно място.

34-годишният Мутасим Кадафи беше съветник по националната сигурност на режима. Той беше застрелян, когато беше открит заедно с баща си в Сирт. Тялото му също беше изложено на показ редом с това на полковника. Бивш бодигард на Кадафи каза, че Мутасим и Муамар са пристигнали в Сирт след бягството си от Триполи, когато столицата падна в ръцете на революционерите през август. Мутасим до последно оглавявал лоялните на Кадафи сили в обсадения Сирт.

През месеците на революцията 28-годишният Хамис Кадафи "почина поне три пъти". Най накрая преданата на режима сирийска телевизия "Ар Рай" потвърди кончината му през август, когато той загина в сражение. Военни представители смятат, че тялото му е погребано в Бани Уалид, който до последно беше бастион на режима.

Хамис беше началник на елитната 32-ра бригада, натоварвана със специални операции. По време на американските бомбардировки врху Триполи през 1986 г. беше ранен. Преди да избухне бунтът, Хамис беше в Испания, където подготвяше магистратура по бизнес администрация. Беше изгонен оттам заради ролята му в атаки срещу либийски противници на Кадафи в месеците, предшествали свалянето на режима.

Сейф ал Араб, известен още като плейбоя в клана Кадафи, беше убит на 29-годишна възраст при удар на НАТО по Триполи на 30 април. Загина заедно с трима внуци на Муамар Кадафи. Той беше бизнесмен, живял известно време в Германия, където беше разследван, но не и обвинен за незаконно притежаване на оръжия.

Сейф ал Ислам беше заловен вчера в южната част на Либия. Завършилият британски университети 39-годишен втори син на Кадафи сега се намира в планинския град Зинтан в очакване на процес срещу него. Той е издирван и от МНС в Хага. Либийските власти обещават за Сейф ал Ислам, дълго време смятан за наследник на баща си, справедлив процес и хуманно отношение.

33-годишният  Ханибал Кадафи успя да избяга в Алжир заедно с майка си, сестра си и други членове на семейството. През 2008 г. той и бременната му съпруга бяха задържани за кратко в Женева, заради посегателство над двама прислужници. Това породи дипломатически скандал и стана повод за обтягане на отношенията между Берн и Триполи. Либия дори прекрати петролните доставки за европейската страна.

През 2005 г. парижки съд обвини и осъди на четири години условно и малка глоба Ханибал за побой над бременната му съпруга в парижки хотел.

38-годишният Саади Кадафи, бивш футболист, в момента се намира в Нигер, а либийските власти го издирват за незаконно присвояване на държавна собственост. Това престъпление той е извършил, когато е бил начело на футболната федерация на Либия.

Саади беше играч в няколко първодивизионни клуба в Италия. Имаше бизнес отношения с прочутия "Ювентус", а един либийски правителствен фонд държеше контрола върху акциите на тима.

По данни на "Интерпол" Саади е бил начело на отряд, който е издевателствал над цивилни в Либия. Преди броени дни започна разследване на смъртта на известния футболист и  треньор Башир ар Риани, убит преди 6 години по заповед на Саади.

Мохамед Кадафи, който е на 41 години, избяга с други членове на семейството в Алжир. Той е единственото дете от брака на Муамар Кадафи с първата му жена Фатиха. Мохамед беше шеф на либийския Олимпийски комитет и играеше роля в телекомуникационния сектор на страната.  Когато опозицията превзе Триполи, опозиционни бойци го арестуваха и оставиха под домашен арест, но той успя да избяга.

35-годишната Айша Кадафи , дъщерята на Муамар Кадафи, също е в Алжир, а малко след бягството си там роди момиче. Твърди се, че едно от децата й и съпругът й са загинали в бунта. Айша помагаше за защитата на Саддам Хюсеин по време на процеса, който приключи със смъртна присъда за иракския диктатор.

През 2000 г. по време на посещение в Лондон Айша неочаквано възхвали ИРА на мястото за импровизирани речи в Хайд парк. Дъшерята на Кадафи беше посланик на добра воля на Програмата за развитие на ООН, но организацията прекрати сътрудничеството си с нея, когато Кадафи започна да потушава със сила протестите.

Сафия Кадафи е втората съпруга на полковника. Тя се запознала с него, когато била тийнейджърка и учела за медицинска сестра. Кадафи се развел с първата си жена и се оженил за нея. Имат шест сина и една дъщеря, осиновили са още две деца. Сафия успя да избяга в Алжир с двама от синовете на Кадафи и с Айша.

Хана Кадафи е едно от осиновените деца на Кадафи. Диктаторът твърдеше, че тя е загинала още като дете при американския въздушен удар по резиденцията му в Триполи. Ударът беше в отговор на организираното от Либия бомбено нападение по берлинска дискотека, при което загинаха двама американски военни. По онова време Кадафи показа снимка на умряло бебе и каза, че това е Хана.

Но бунтовниците, които превзеха резиденцията на Кадафи през август, откриха там стая, в която имаше свидетелство за раждане с името на Хана и снимки на млада жена, на гърба на които пише също Хана - индикация, че момичето е живо. Според служители на болница в Триполи Хана работела като хирург. Къде се намира тя сега, никой не знае.
Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 46 минути

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 1 час

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 3 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 4 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 4 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 4 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 4 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 4 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 4 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 5 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 5 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 5 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 6 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 6 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 6 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 6 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали