Д нес, за първи път от 13 март, когато в страната бе обявено извънредно положение заради коронавирус пандемията, можем да седнем в заведение.
20 нови случая на заразени с COVID-19 у нас, общият брой достигна 1778
Ресторантите, кафенетата и баровете отвориха градините и терасите си, но при строги правила. Здравните власти, заедно с Агенцията по храните, започнаха масови проверки дали се спазват разпоредбите.
70 българи останаха блокирани на летище в Париж, не ги допускат във Франция
Проверките на заведения по столичния булевард "Витоша" започнаха още от сутринта. Екипи на РЗИ и Агенцията по храните провериха дали се спазват противоепидемичните мерки - отстояние между масите, предпазни средства за обслужващия персонал и наличието на дезаинфектанти.
Масите столовете и вратите трябва да бъдат почиствани след всеки посетител.
Паднаха КПП-тата, над 230 хил. души са били върнати
Освен пространствата, в които се посрещат клиенти, експертите проверяваха и кухните, в които се приготвя храната.
След близо 2 месеца прекъсване, с предпазни маски и дезинфектант, някои от заведенията посрещнаха първите си клиенти.
С най-нетърпеливите влязоха и проверяващите, за да видят дали се спазват мерките срещу заразата. И нарушенията не закъсняха, информира NOVA.
Защо спазваме 2 метра дистанция – науката отговаря
В едно от заведенията помещението за клиенти беше закрито, а някои клиенти пушeха.
Александър Петров от РЗИ обясни, че по време на проверката съоръженията са били затворени. По думите му каквато и да е категоризацията на обекта, те трябва да са отворени.
Тогава от заведението се питат как да работят, когато времето е студено и навън вали.
"То е категоризирано като лятна градина, всички страни се отварят, ако проверката е в петък няма да има нарушение, ако проверката е днес, когато има дъжд - има, нали разбирате, че няма как да ги отворим, защото нито хората, нито обзавеждането ще оцелее на дъжд", коментира Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията.
В друго заведение това също се оказва проблем, но нямаше глоба, защото нямаше и клиенти. А в обектите не се допускат повече от 4–ма души на маса или членовете на едно семейство.
Разстоянието между масите трябва да бъде минимум 1,5 метра.
С тези мерки обаче собствениците на заведения не знаят докога ще могат да издържат финансово.
"Това е много скъп вариант за всички, за целия бизнес, тъй като се работи на 10% от капацитета на търговския обект, а разходите са на 100%. Доста собственици на такива обекти не са отворили няма и да отворят. Нашите членове казват, че са по-близко до протест, отколкото до отваряне на заведенията", коментира Ричард Алибегов.
Всичко за развитието на епидемията с коронавируса и извънредното положение четете ТУК
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!