З дравните власти обявиха, че заведенията за хранене отварят врати на първи април, но само частите от тях, които са на открито. С работно време от 6 сутринта до 23 часа.
Оказва се обаче, че едва 14% от бранша са съгласни да отворят при тези условия. Какви са опасенията им?
"Статистиката може да не е точно такава. Направихме анкета за нагласите на колегите. Само 14% казаха, че искат да се отворят първо градините. Колко ще отворят, ще разберем утре", обясни в ефира на "Здравей, България" председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов.
"Като цяло ние сме категорично против цялата тази ситуация, която в момента се опитват да ни наложат, защото за нас това е не бавна смърт, ами много бавна смърт. При тези температури за април, които се дават прогнозно и времето, което ще е дъждовно, много малка част от колегите ще могат да се възползват от това да работят сравнително нормално в градините си, които са покрити най-вече. Защото при откритите градини ще бъде много трудно да се работи...
Основният проблем е, че в момента, в който някой отвори, вече няма да могат да получават компенсациите, които се полагат на затворените бизнеси. Това е основният казус, който трябва да се реши. Няма разписана програма за месец април за компенсации", обясни още Коларов.
Повече по темата вижте във видеото.
Ето кои мерки ще бъдат разхлабени от 1 април (Заповед)
Борисов: Ние сме като ластик: отваряме – затваряме за по 10-15 дни
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!