З а пореден път сме готови на компромис. Това заяви в ефира на "Здравей, България" Емил Коларов от Сдружението на заведенията във връзка с въпроса дали те ще подновят работа.
COVID-19: 544 нови случая, починали
"Готови сме да подкрепим част от желанията на правителството и здравните власти, но не виждаме готовност за компромис от тяхна страна", допълни още той.
По думите му браншът иска да отвори врати на 1 февруари, както беше обещано от властите.
Проф. Габровски: Ваксината е спасението
"Не можем да си обясним поради каква причина само ние продължаваме да стоим затворени, а ресторантите в хотелите работят", посочи той.
Според Емил Коларов датата 14 февруари не е добър вариант, тъй като тогава става много труда обработката на информация, свързана с помощи за персонала и компенсациите за фирмите.
Обмислят отваряне на заведения и молове
"Предложихме компромисен вариант. Да се отворят дневните заведения от 1 февруари, като се спазва отстояние, капацитета се намали и заведенията работят до 23:30 часа. На 1 март предложихме да отворят нощните заведения и да отпаднат ограниченията за дневните. Здравният министър обаче не е съгласен", посочи той.
Коларов каза още, че браншът обмисля всякакви варианти, включително да се прибегне до т.нар. "италиански модел", при който заведенията отвориха въпреки забраните.
Въвеждат единен сертификат в ЕС за ваксинираните
"Оставаме в стачна готовност и в очакване да видим какво ще решат властите утре", посочи Коларов.
"Искаме само едно нещо – нашите колеги да работят. Това е възможност, от която сме лишени от много време и то само нашият бранш", категоричен бе той.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!