М разите горчиви храни като грейпфрут, броколи, брюкселско зеле, целина? Ако отговорът е "да", това може да означава, че има по-малка вероятност да се разболеете от COVID-19, пише в. "Дейли мейл", позовавайки се на американско изследване.
Лекари от Батън Руж, Луизиана, са открили наличието на връзка между вкусовите рецептори и тежестта на протичане на COVID-19. Според специалистите ако хората са свръхчувствителни към горчивата храна, рискът за тях от зараза с коронавируса намалява.
Изследователите предполагат, че свръхчувствителността към горчивата храна е свързана с голям брой рецептори, които подсилват естествената защита на организма срещу инфекции, в това число и срещу COVID-19.
Специалистите отбелязват, че ако човек не усеща силна горчивина или изобщо не различава горчив вкус, то той трябва да бъде много по-внимателен. Те напомнят, че съществен рисков фактор за зараза и смърт от заболяването е възрастта.
Рискът от смърт при пациенти над 80 години е 18%, докато при индивиди на възраст между 20 и 30 години той се изчислява в стотни от процента.
Проучването показва още, че хората, които са свръхчувствителни към горчива храна, обикновено са на по-млада средна възраст.
Това предполага, че чувствителността на рецепторите намалява с напредването на възрастта.
Отслабената способност да се усеща горчив вкус се оказва пряко свързана с по-напредналата възраст. Така и двата фактора се явяват рискови за зараза с COVID-19, отбелязват изследователите.
Това са скритите симптоми на страшния дълъг ковид
Какво е "дълъг ковид", който трови ежедневието на пациентите, страдащи от него
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!