Г реяното вино по традиция се пийва през зимата, най- вече около Коледа и Нова година. Освен наслада за небцето и празник за душата, напитката носи и редица ползи за здравето. Какви са те разкриват международни проучвания и експерти, цитирани от в. "Дейли стар".
Една глътка и вече е Коледа! Най-вкусните напитки
Греяното вино често е смятано за типично празнична напитка без особена здравословна стойност. Истината обаче е, че основните му съставки носят редица ползи за здравето. Според някои експерти ключът към дълголетие се крие именно в чашата греяно вино.
Специалистите обаче напомнят, че напитката трябва да се консумира съгласно препоръките за употреба на алкохол и да не надвишава 14 алкохолни единици седмично.
Каква е коледната вечеря по света
Какви ползи за здравето крият някои от съставките на греяното вино?
- Червено вино
Червеното вино - ключов компонент на напитката, има куп полезни характеристики, свързани с дълголетието. Изследване дори показва, че умерената консумация на популярното питие намалява риска от ранна смърт.
Ето защо трябва да следим теглото си по празниците
На какво се дължи благоприятният ефект на виното? На съдържащите се в него антиоксиданти, известни като полифеноли. Те допринасят за повишаването на нивата на добрия холестерол и съответно за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. На особена слава се радва полифенолът ресвератрол, който според проучвания понижава нивата на глюкозата при пациенти с диабет тип 2 и дори има потенциални противоракови свойства.
- Канела
Канелата, която придава специфичните вкус и аромат на греяното вино, също допринася за дълголетие.Според някои проучвания ароматната подправка допринася за понижаване на нивата на кръвната захар и съответно за предпазване и контролиране на болестта диабет.
6 ползи за здравето от червеното вино
Канелата също изобилства от антиоксиданти, които предпазват тялото от увреждания, водещи до стареене. Подправката е известна и с противовъзпалителния си ефект, който помага на тялото да се бори с инфекции и да възстановява тъканите си.
- Карамфил
Карамфилът - друга ароматна подправка в греяното вино, притежава антимикробен ефект, стимулира имунната система и подпомага храносмилането. Освен тези ползи, на карамфила се приписват и противоракови свойства.
Смята се също, че подправката може да допринесе за контролиране на диабета и за подобряване на костното здраве.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!