Сянката на ужаса виси над Евро 2016
Източник: Gulliver/Getty Images
7

В Европа може и да се правят маршове на солидарността, политиците може и да се кълнат, че ще направят всичко по силите си да смачкат тероризма, но дни преди началото на Евро 2016 едно е ясно – сянката на терора е едно от най-големите предизвикателства пред шампионата във Франция.

И един макет на бомба доказа това. Няколко дни преди последния кръг от сезона в Премиършип, завеян служител на фирма-организатор на специални тренировъчни събития беше забравил пакет с жици и мобилен телефон в една от тоалетните на „Олд Трафорд“. И това предизвика масов страх да не се случи необратимото на един от най-големите и най-посещаваните стадиони в Англия и Европа.

Да, Слава Богу, всичко се оказа просто забравен макет на бомба от антитерористично учение в Манчестър от няколко дни по-рано. Но в един кратък момент цяла Европа изтръпна да не се повтори ужасът от „Стад дьо Франс“ точно половин година по-рано. Там бомбите бяха истински, а също и откачените джихадисти с автомати, които вярваха в някаква имагинерна идея и решиха да потопят в кръв столицата на Евро 2016.

Източник: Gulliver/Getty Images

Преди шест месеца никой не очакваше ислямските фундаменталисти да посегнат на мястото, на което ще се проведе най-голямото до момента Европейско първенство. Защото се очакваше френските служби да са подготвени за всичко, все пак освен за добруването на собственото си население, те трябваше да се грижат и за още милиони туристи в рамките на цял месец. Тогава обаче дойде кръвопролитието.

Трябва да се отбележи обаче едно, което със сигурност ще успокои феновете на футбола. Един от атентаторите реши да влезе на „Стад дьо Франс“ и да се взриви там, за да завлече със себе си в отвъдното възможно най-много хора.

Но охраната на стадиона не го допусна и каузата му се обезсмисли. Той беше обезвреден и в безсилието си започна да стреля напосоки извън стадиона. Което в крайна сметка доведе до най-малко жертви в околността на стадиона, за разлика от останалите места на кръвопролитието в Париж на 13 ноември вечерта. Това е знак, че професионализмът на охраната поне ще направи стадионите най-сигурните крепости по време на Евро 2016.

И тъкмо инцидентът на „Олд Трафорд“ го доказа. Буквално за 5 минути над 70 хил. души бяха евакуирани без паника. Действаше се адекватно, макар никой да не знаеше, че всъщност не става въпрос за истинска бомба. В този смисъл, антитерористичното учение няколко дни преди това е показало на практика, че е било успешно.

Източник: Gulliver/Getty Images

Но точно в Манчестър имат опит от бомбени атаки, при това по време на Европейско първенство и показаха, че са си взели поука от него. Преди близо 20 години, на 15 юни 1996 г., миниван с експлозиви избухва в града в навечерието на мач от Евро '96. Щетите се оценяват на над 770 млн. Паунда, но от тогава мерките в града са драконовски. И затова местните власти се справиха като по учебник с поредната заплаха, макар и тя да не беше истинска.

Със сигурност и властите в Париж, а и в цяла Франция, са си взели поука от случилото се на „Стад дьо Франс“ в средата на ноември. Веднага бяха взети мерки, а за да се запази сигурността на феновете, което е най-важното около един такъв шампионат, дори се мислеше за на пръв поглед абсурдното решение мачове да се провеждат при закрити врата и без хора по трибуните. Засега подобно нещо не се налага, но ако, не дай си Боже, трябва да се отреагира, местните власти със сигурност ще са готови в рамките на часове да се справят с подобна сцена.

А доказателство, че в цяла Франция заплахата от тероризма е приета насериозно, говорят и ученията във всички градове-домакини за всякакви по вид атаки.

В Монпелие например се проведе и такова при възможни биологическа и химическа атаки, която може да е далеч по-унищожителна от бомби и автомати. Резултатът беше повече от категоричен успех на обучението на местната полиция, което означава, че трябва да се очаква адекватна реакция при надвиснала опасност. Както впрочем се случи в Манчестър и се видя, че от тези антитерористични учения всъщност има огромен смисъл, въпреки че създават неудобства на местното население, докато се провеждат.

Терористичният акт на летището в Брюксел през март, точно по времето на едни от последните контролни мачове преди Евро 2016, само показа къде могат да бъдат другите слаби места при организацията на един подобен шампионат от такъв ранг. Властите вече започнаха обезопасяване на такива места, където се събират много хора и където потокът от туристи е най-голям.

Източник: Gulliver/Getty Images

Да, със сигурност на феновете няма да им е приятно докато се опитват да с забавляват с мачовете на любимите си отбори и разпускат около прекрасните исторически забележителности на красива Франция, постоянно да бъдат следвани по петите от полиция и жандармерия. Но заради хора с изкривен идеологически уклон това, за съжаление, ще е наложително. И наистина по-добре да е така, отколкото да се повтарят сцените на ужас, които потресоха целия свят в края на миналата година и заради които нивото на мобилизация на органите на реда и спецчастите в страната-домакин на Евро 2016 са вдигнати до максимално най-високата степен.

Ученията продължават и в момента и ако резултатите са като тези в Англия, със сигурност феновете няма да има за какво да се притесняват.

Те трябва да са наясно, че организаторите правят всичко по възможностите си да осигурят безопасността им и това не трябва да ги спира да изживеят по най-добрия възможен начин усещането от такъв голям шампионат, който пък сега е събрал в себе си цялото футболно и културно разнообразие на Европа.

Ислямските фундаменталисти наистина не трябва да попречат на това, истинският фен на футбола да изживее едно незабравимо лято с любимия си спорт и любимия си отбор сред красотата на френските пейзажи. А на джихадистите от сега трябва да им е ясно, че тяхната кауза е обречена на неуспех и няма да успеят да лишат света от зрелището на Евро 2016 по стадионите на Франция.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 12 минути

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 1 час

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 1 час

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 1 час

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 1 час

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 2 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 2 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 2 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 9 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 9 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 9 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 10 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 10 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 11 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.