Още по темата

Пет години след пристигането си в Германия само 50% от бежанците ще могат да си намерят някакъв вид работа.

ВИЖТЕ БЕЖАНЦИТЕ В ГЕРМАНИЯ В СНИМКИ

Това показват данни на Института за пазара на труда и Центъра за професионални изследвания, цитирани от „Дойче веле“ (Deutsche Welle).

Германия щe плаща на бежанци, за да си тръгнат

Бежанците в Германия: Само германска храна, а сме араби

Меркел пуснала мигрантите заради телевизионните камери

До края на първата половина на 2016 г. работа са си намерили 10% от бежанците, пристигнали в Германия през 2015 г., 22% от тези, дошли през 2014 г. и 31% от получилите убежище през 2013 г.

Много от тези работни места обаче са по неплатени стажове и временна заетост. Реално едва 5% от имигрантите, пристигнали през 2015 г., са били наети на работа до края на първата половина на 2016 г. Същото важи за 13% от тези, дошли през 2014 г. и 21% за тези, пристигнали през 2013 г.

В същото време „Зюддойче Цайтунг“ (Süddeutsche Zeitung) съобщава, че германското правителство планира да съкрати драстично финансирането си за т. нар. работни места до едно евро на час – схема за заетост на бежанци, насочена към хората, очакващи да получат статут в Германия. При нея те взимат надница от едно евро на час, при ограничения за позволените работни часове седмично. Така, около 100 000 нови работни места за бежанци ще бъдат премахнати.

А след референдума за конституционни промени в Турция, на фона на подкрепата за Реджеп Ердоган и ислямистите сред турската диаспора в Германия, на дневен ред отново е дебатът за двойното гражданство, съобщава ZDF.

Политици от управляващата коалиция поставиха под въпрос правилата, които предвиждат родените в Германия деца на чужденци да имат право за притежаването на два паспорта.

Конкретно се обсъжда въвеждането на нов модел, който ще ограничи двойното гражданство.