139

В Истанбул се откри първата световна хуманитарна среща, която събира на едно място лидери на държави, премиери и членове на правителства от над 100 държави. Тя също така отразява и високата оценка на ООН за това, че Турция в момента е дом на повече бежанци, от която и да е друга държава. Но размахът, в който системата за хуманитарна помощ не работи е притеснителен, коментира турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от „Гардиън” (The Guardian).

Близо 60 млн. души зависят от хуманитарна помощ, за да оцелеят. Според комисаря на ООН за бежанците броят на разселените хора е достигнал най-високото си ниво от Втората световна война насам. Почти половината от тях са деца. Съществуващата в момента система за хуманитарна помощ зависи основно от ООН и се оставя на милостта на отделните държави. Това е международен проблем и той трябва да бъде решен, за да отговаря на нуждите на милиони хора, засегнати от войни, конфликти и природни бедствия всяка година.

Жестоки конфликти отнемат всеки ден животи в Сирия, Либия и Йемен докато етническо напрежение и природни бедствия спохождат често редица държави в Азия и Африка. Снимките на бежанци, струпани на гранични пунктове, на мъртвите тела на невинни деца по плажовете и на хора, живеещи в крайна бедност, символизират ежедневната трагедия, която се случва на много места по света.

Турция от векове е убежище за хора, бягащи от войни, унищожение и натиск и днес ние осигуряваме хуманитарна помощ в повече от 140 държави на пет континента. Всъщност Турция остава най-щедрата държава в света, харчейки най-голям дял от своя брутен вътрешен продукт за хуманитарна помощ.

Това, което разграничава Турция от останалите държави, е нашият ангажимент да донесем промяна на място и да променим живота на хората, вместо да преследваме скрити цели, да правим пъстри таблици, или да се отнасяме снизходително с хората. Когато посетих Сомалия през август 2011 г. открих една държава, на която светът беше обърнал гръб. Мнозина смятат, че това е една провалена държава, залята от суша, глад и конфликти, че Сомалия е в руини. Тогава Турция пое ангажимент да помогне на хората в Сомалия да си стъпят отново на краката – мисия, която турските хуманитарни агенции в сътрудничество с местните си партньори, изпълниха за пет години. Днес невероятният прогрес, който Сомалия направи за разпространението на политическата стабилност, за борбата с тероризма и сигурността на гражданите, не само вдъхнови целия регион, но също така ни даде сила да продължим да помагаме и на други.

Турският отговор на хуманитарната криза в Сирия е друга успешна история. Приемайки политика за отворени врати спрямо сирийски бежанци през 2011 г., ние в момента сме дом на близо 3 млн. сирийци от различни етноси, религии и религиозни течения. През последните пет години Турция разпредели 10 млрд. долара, за да осигури на сирийските бежанци безплатна здравна грижа, образование и настаняване. По времето, когато международната общност не успя да помогне на сирийския народ – 600 000 души от който загубиха живота си в гражданската война, а 13 млн. трябваше да напуснат домовете си, Турция заедно с останалите сирийски съседи, беше оставена да се справя с последствията от конфликта. Сега, когато сирийският конфликт навлиза в своята шеста година, ние призоваваме света да създаде справедлив механизъм за споделяне на тази тежест.

Международната общност до голяма степен игнорира своите отговорности спрямо сирийските граждани, като се направи, че не вижда престъпленията на Башар Асад срещу неговия собствен народ. След като бежанците се появиха по улиците на Европа и терористични организации като „Ислямска държава“ започнаха да нападат европейски граждани, европейските лидери осъзнаха, че не могат повече да игнорират проблема. Много проблеми, свързани със Сирия, можеха да бъдат избегнати, ако светът се беше намесил в по-ранен етап от конфликта. Сега обаче не е прекалено късно, стига европейските лидери да са готови да поемат правилните ангажименти веднага.

Бойко Борисов: Не мога да не благодаря на Ердоган

Камерън: Турция няма да влезе в ЕС преди 3000-та година

Анализатор: Приключва ли бракът по сметка между ЕС и Турция

За да се държи под контрол нелегалната миграция Европа и Турция трябва да работят заедно, за да създадат правен механизъм, като споразумението от март 2016 г. за преразпределение на бежанци. Като се възнаграждават бежанците, които спазват правилата и като се дава ясен сигнал, че незаконните мигранти ще бъдат връщани в Турция, ние можем да предотвратим това бежанците да рискуват живота си в морето.

Международната общност не трябва да се подвежда по аргументите на Асад, че неговото сваляне от власт допълнително ще разпали конфликта в Сирия. За да се даде шанс на демокрацията в Сирия, ние трябва да се ангажираме с побеждаването както на „Ислямска държава“, така и на режима на Асад, вместо да търсим по-малкото зло. Като основен гарант на мира в Близкия изток ЕС трябва да работи по-ефективно с Турция и други страни, за да създаде трайно решение.

Не трябва да бъдат правени грешки – сирийският народ ще продължи да страда докато международната общност не направи сериозно усилие да сложи край на кризата, не предотврати атаките срещу цивилни и не създаде свободни от терора зони в страната.

Също така Съветът за сигурност на ООН трябва да поведе този път. Ние призоваваме постоянните членки да използват своята възможност за вето, за да съдействат за мира, стабилността и сигурността по света, вместо да гледат своите краткосрочни интереси.

Тази седмица световните лидери ще поемат категорични ангажименти да реформират системата, но това дали срещата ще може да покаже реални резултати зависи от честността на участниците в нея и това колко място има в нашите сърца за 125 млн. човешки същества. Заедно ние можем да възстановим надеждата в сърцата на бедните, гладните и потиснатите. Нека заедно направим един голям скок напред към по-мирен, сигурен и справедлив свят.

Коментари 139
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

139 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 26 минути

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

Снимката е илюстративна

Жена не реже ноктите си 35 години, ето резултата (ВИДЕО)

Любопитно Преди 32 минути

В продължение на 34 години, до пенсионирането си, тя е работила за пощенската служба на САЩ

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 43 минути

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 1 час

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 1 час

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 1 час

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 1 час

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 2 часа

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 2 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 2 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 3 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 3 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами