В Индонезия пръстта не е само суровина за производство на тухли. От поколения семейство в тамошно село приготвя от нея храна, която се консумира за здраве.
Въпреки че няма медицински доказателства, че яденето на "ампо" е полезно, местните смятат, че калта лекува всички болежки.
Бременните жени трябва да я ядат, за да бъде кожата на бебетата им фина.
Традицията за правенето на калните закуски се предава в селцето Тубан, провинция Източна Ява.
Ампо се приготвят от специално подбрана пръст без камъчета от близките оризови полета.
Тя се разбърква с дървена бъркалка до получаването на плътна, тежка маса. От нея се оформят ролца, които се слагат в бамбукови стъбла и се изпичат. След това се опушват за половин час в голям глинен съд. Едва тогава са готови за сервиране.
Колкото по-качествена е почвата, толкова по-вкусни са ролцата, обяснява Расима, която продава калните деликатеси на местните.
С двата долара, които изкарва всеки ден, тя подпомага крехкия семеен бюджет.
"Правенето на ампо е семейна традиция, но не зная кога е започнала. Всичко, което знам, е, че прапрабаба ми е правела ампо, после баба ми и майка ми, а сега и аз", казва Расима.
Тя избира пръстта, докато работи на полето с останалите членове от семейството си.
Хората казват, че вкусът на ампо е приятен. Не е нещо особено, но създава усещане за хлад в стомаха, обяснява местна жена, която го яде от дете.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!