Зе еделска изследователска група създаде хипоалергенна ябълка. Специалистите заместили натуралните протеини в плода с такива, които не биха предизвикали алергична реакция, съобщи "Дейли Мейл".
Ябълките обикновено не се свързват с алергии. 75% от хората, страдащи от агелрия към полени, изпитват алергични реакции и към ябълките.
Чувствителните към този плод могат да усетят неприятно дразнене в гърлото и подуване на езика и устните.
Сега специалистите по молекулярна биология намериха решение на проблема и създадоха ябълки със синтетични влакна, които не предизвикват алергии.
Генетичният плод все още е в процес на тестване и не е годен за консумация.
"Не можем да знаем какво ще се случи, когато заглушим този биологичен ген", разкрива специалистът Алекандро Ботон и допълва, че ефектите от биологичната промяна на ябълката трябва да бъдат проучени и изследвани, за да се избегнат нежелани странични реакции.
Експерти от университета в Холандия са се заели с нелеката задача да проучат и елиминират възможните странични ефекти върху човека.
През последните години усилено се разработват хипоалергенни продукти, тъй като страдащите от алергии се увеличават с много бързи темпове.
"Проблемът на такъв тип проекти е, че голяма част от хората им нямат доверие и не биха консумирали генетично модифицирани храни", заяви Лин Фрюуър, експерт по комуникациите в Университета в Нюкасъл, Великобритания.
"И все пак – намаляването на алергените в храните е от изключителна важност", заяви още Фрюуър.

Източник:
БГНЕС