З ахарта може да се окаже по-опасна за кръвното ни налягане и за риска от инфаркт, отколкото солта, установи американско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".
От години лекарите предупреждаваха, че прекомерната употреба на натриев хлорид увеличава риска от сърдечен удар с една четвърт и е причина за 3 милиона смъртни случая по света. Но последно американско изследване установи, че не е толкова виновна за високото кръвно.
Захарта е тази, която увеличава пулса и кара кръвното налягане да расте, като засяга специфична област от мозъка.
Изследователски екипи от Ню Йорк и Канзас, ръководени от д-р Джеймс Диниколантонио, направили анализи, от които станало видно, че захарта е главният причинител на инфаркти.
Учените съветват да намалим захарта, ако искаме да имаме здраво сърце. Те съветват в никакъв случай да не приемаме повече от 5 до 7 чаени лъжички захар на ден.
Високата консумация на захар активира хипоталамуса на човешкия мозък, при което се увеличава сърдечният ритъм и съответно кръвното налягане. Организмът произвежда повече инсулин, хормон, който също увеличава пулса.
Миналата седмица френски учени също заявиха, че ролята на солта за високото кръвно налягане се преувеличава. Изследването е обхванало 8600 французи. Според специалистите кръвното се вдига най-много от излишните килограми.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!