В кипърските и турските курорти най-много се пълнее - летовниците там наддават около 1,5 килограма за 10 дни, пише в. "Дейли мейл", позовавайки се на най-ново проучване.
Вкусните блюда на Кипър, включващи невероятната скара, пържените картофки и местния таратор цацики с много зехтин разсипват талиите на курортистите.
Това важи както за турската, така и за гръцката част на средиземноморския остров.
На второ място са класирани турските курорти, които осигуряват ударно наддаване от 1,360 килограма за десетдневка.
Трети в класацията бяха посочени португалските курорти, осигуряващи 1,315 килограма "свръхбагаж".
Главна причина за голямото тъпчене са туристическите пакети "ол инклузив" и шведските маси в хотелите.
Американските курорти, известни с огромните си порции и манията по бързото хранене, заеха четвърта позиция.
Изследването било поръчано от туристическата агенция "Томас Кук".
От него ставало видно, че всеки пети надебелял турист считал, че
ваканцията му е била провалена заради увеличеното тегло.
Много от запитаните заявили, че храната зад граница е по-вкусна и по- евтина, което водело до допълнителна консумация.
Френската кухня бе класирана на седмо място като враг на снажната талия.
Но преяждането с френски специалитети се дължало на много високото им кулинарно качество, констатира анкетата.
Половината от запитаните летовници признали, че са консумирали значително повече алкохол, отколкото ако си бяха останали у дома. Жените били по-малко склонни към трупане на излишни килограми, в сравнение с мъжете.
При тях наддаването било около 0,680 кг, докато мъжете се завръщали у дома по-тежки с 2,5 килограма след 10-дневна почивка.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!