Ст тът става все по-уязвим към епидемии от
болести, причинени от заразена храна, поради увеличаващата се световна
търговия, предупреди Световната здравна организация (СЗО).
Изследването на епидемиите също е станало по-трудно, защото храната може
да съдържа съставки от цял свят, пренесени чрез сложната глобална верига за доставка, поясни генералната директорка на организацията
Маргарет Чан.
Епидемиите от заразени храни се превърнаха в особено голяма
заплаха за света, свързан посредством огромните обеми международна търговия и
пътувания, добави Чан на конференция в Сингапур за подобряването готовността за борба с глобални заплахи за здравето.
По думите й епидемиите са "големи" като
потенциал от гледна точка на географско разпространение, в което често
са включени много страни.
Едно от предизвикателствата пред правителствата по света е как да
"намалят последиците за здравето и икономиката от болестите, причинени
от заразени храни".
Чан даде за пример тазгодишната
епидемия с новия смъртоносен щам на Е.коли, който причини смъртта на 51 души в Европа, засегна близо 4000 души и нанесе огромни щети на
производителите на зеленчуци.
След хаоса, в който първо бяха набедени краставици от испански биоферми, после кълнове от германски, а вината най-после беше проследена до семена от сминдух, внесени от Египет - въпреки че Кайро продължава да отрича.
Проблемите днес могат да възникнат по всяка една брънка на сложната верига за производство и доставка на храни, подчерта Чан.
Епидемии, причинени от заразена храна, е имало и в миналото, но различното в наше време е, че ако нещо се зарази в една страна, то може да засегне между 50 и 100 други, отбелязват от СЗО.
По време на истерията със заразата от Е.коли в Европа британски експерти предупредиха, че храните и напитките
са изложени на нарастваща опасност от отравяне от терористични
групи.
Според тях производителите и прекупвачите са
уязвими на атаки от страна на идеологически и политически
мотивирани групи, които искат да сеят масов хаос и смърт, като
отровят хранителните доставки.
СЗО: Все по-уязвими сме към болести, причинени от заразена храна
Изследването на епидемиите е станало по-трудно, защото храната може да съдържа съставки от целия свят, пренесени чрез сложна глобална верига за доставка
13 октомври 2011, 10:41
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!