Основна причина за хранителните натравяния са инфекциите, които по един или друг начин проникват в хранителните продукти и ги правят вредни за употреба.
Грешка №1: готвите и ядете полусурово месо и морски продукти
Тези храни са истински рай за опасните бактерии, които могат да бъдат унищожени само ако следваме строгите правила за готвене.
За да сте сигурни в безопасността на месото, външната температура на бифтека и свинското по време на тяхното приготвяне трябва да достига 70 и повече градуса, на телешкото и агнешкото - над 75, а на птичето месо - над 80 градуса.
При пробождане на месото с вилица то трябва да отделя само светлозлатист сок.
Рибата не трябва да залепва за вилицата и трябва да не бъде прозрачна.
Скаридите се варят докато станат розови и здрави, а мидите и стридите трябва да бухнат и да помътнеят (за около 4-6 минути варене).
Грешка №2: недоварените яйца
Кокошите и другите яйца са идеална среда за развитието на причинителите на салмонела. Затова най-добре забравете за рохките яйца!
Яйцата трябва да се варят поне 5 минути, бърканите да се готвят докато изчезне прозрачният белтък, а омлетът - 7-8 минути.
Грешка №3: съхраняване на храната при стайна температура
Става дума за храната, която сте забравили да приберете в хладилника.
Ако в суров вид картофите, зеленчуците и т.н. могат да се съхраняват извън доста дълго време, то след сготвянето им задължително ги поставяйте в хладилника, най-добре в съд с капак.
Грешка №4: недобре измитите плодове и зеленчуци
За да се предпазите от патогенните микроби, трябва внимателно да измивате преди ядене плодовете и зеленчуците.
Това особено се отнася за кореноплодните. Земята, в която те са израснали, е средата, в която се развиват и много бактерии.
Грешка №5: консервите са направени, за да се съхраняват дълго време
Да, но само при строго определени условия: на студено, тъмно и сухо място. Изхвърлете ги, ако вече са замръзнали (през зимата на балкона), ако са с издута капачка или са се деформирали и са се покрили с ръжда.
Грешка №6: вакуумната опаковка не е гаранция за дълга годност
Кренвиршите, колбасите, месните и рибните изделия във вакуумна опаковка могат да се съхраняват в хладилника не повече от една седмица. Ако не можете да ги изядете, поставете ги във фризера. Ако опаковката е отворена, срокът на годност е не повече от 3-4 дни.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!