Г роздовите семки значително увеличават ефективността от химиотерапията при рак на дебелото черво, като в същото време намаляват появата на странични ефекти, установиха австралийски учени.
По данни на "Нейчър уърлд нюз" (Nature World News), тайната се крие в антиоксидантите в семките, в дъбилните вещества* и полифенолите. Те притежават мощно противовъзпалително и противораково свойство.
Австралийските учени от Училището за агрикултура, храна и вино (School of Agriculture, Food and Wine) към университета в Аделаида предлагат екстрактът от гроздовите семки да се приема перорално, за да се намалят степента на възпаление и уврежданията на дебелото черво, предизвикани от химиотерапията.
При това екстрактът не влияе на здравите клетки. Химиотерапията не може да действа селективно, тя уврежда и здравите клетки.
Според австралийските медици е много добре лекарствата да се приемат заедно с гроздовия екстракт.
В експеримента е използван екстракт в концентрация до 1000 милиграма на килограм. Намаляването на възпалението е достигнало до 55%, а спирането на растежа на раковите клетки благодарение на химиотерапията е било на равнище 26%.
Според специалистите, екстрактът от семките на гроздето може да помогне не само в лечението на рака на дебелото черво, но и при терапията на други чревни заболявания.
Важен момент е, че в опитите е използвана търговската версия на екстракта, която вече съществува на пазара.
____
* Дъбилните вещества са биохимични вещества. Срещат се във всички растения. Те взимат участие в обмяната на веществата и в процеса на отделянето на вътрешноклетъчната енергия. Освен това се явяват като защитни вещества, като действат отровно на много гъби и бактерии, атакуващи растенията.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!