Зн ните
студове и променливото време активизират
вирусните заболявания, като на много
места в страната вече е обявена грипна
епидемия, а учениците са излезли в грипна
ваканция.
Вместо
да чакаме да се заразим и да гълтаме
силни противогрипни препарати, можем
да започнем да градим защита срещу
болестта още сега - с храните, които
приемаме.
Ето няколко продукта,
препоръчани от експерт - проф. Хаджикинов
от Университета по хранителни технологии
в Пловдив, които могат да укрепят на
имунитета и са подходящи и за децата в
училище.
Ядки
Те
подобряват работата на белите кръвни
телца, богати са на витамини, минерали
и микроелементи. Добре е да се хапва по
една шепа - около 40 г, всеки ден.
Може
да ги добавите и към зърнената закуска
сутрин, за да е още по-вкусна и полезна.
Особено
подходящи са бадемите. В тяхната обвивка
се съдържат важни вещества, които
засилват реакцията на имунната система
и предотвратяват разпространението на
вирусите в организма.
Бадемите
са богати и на желязо и калций, както и
на витамин Е, който е мощен антиоксидант.
Фъстъците
пък съдържат фолиева киселина, която е
много важна за здравето. Редовният прием
на орехи, които са богати на йод, също
има роля на чудесно профилактично
средство.
За
предпочитане ядките да се хапват сурови,
но ако все пак си купувате печени,
предпочитайте в трипластови опаковки,
за да са максимално защитени от външни
влияния.
Подправки
Консумацията
на подправки също има
стимулиращ ефект
за имунитета. Сред най-важните са канела,
карамфил, анасон, босилек и мента, които
също са богати на антиоксиданти.
Храни
с голямо съдържание на витамин С
Към
тях по правило спадат всякакви плодове
и зеленчуци. Особено богати на витамини
са лимоните, боровинките, червените
чушки и кивито.
Магданозът
също е много подходяща храна за предпазване
от простуди и грип.
Добре
е в зимните месеци да се похапва и тиква,
която съдържа големи количества витамин
А и калий. Дневната доза трябва да е
около 200 г.
Мед
Той
е популярно средство за лечение на
редица заболявания. Познат е и се използва
често в народната медицина. Има широко
антибактериално действие, подобрява
работата на мозъка и стомаха.
Медът
е богат на много витамини и минерали и
може да се приема по около 100 г (1-2 супени
лъжици) на ден.
Млечни
продукти
Те
са богати на белтъчини и са източник на
витамин D, който засилва
имунната система и предотвратява
настинките и грипа.
Червено
вино
Една-две
чашки на ден също ще ни помогнат да
преборим зимните болести. Може да се
консумира и греяно с подправки.
Червеното
вино неутрализира свободните радикали
и действа благотворно на целия организъм.
Това се дължи основно на полифенолите
в него, които имат антивъзпалителен и
очистващ ефект за тялото.
Чесън
Комбинацията
между виното и чесъна е особено силна.Чесънът се смята
за универсално лекарство срещу възпаления
поради антибиотичното действие на
съдържащия се в него естествен антибиотик
- алицин. Той има и противогъбично
и противовирусното действие.
Достатъчни са 2-3 скилидки
на ден, за да се осигури на организма
защита от много неприятности, особено
през есенно-зимния сезон.
Месо
и гъби
Не
се лишавайте и от месо, което е богато
на животински белтъчини, особено важни
през зимата. Похапвайте и гъби, които
също съдържат много полезни вещества
за организма, като например цинк.
С ядки, чесън и вино срещу грипа
Вместо да чакаме да се заразим и да гълтаме силни противогрипни препарати, можем да започнем да градим защита срещу болестта още сега
27 януари 2011, 13:02
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!