Р едовното консумиране на риба намалява шансовете от заболявания и физически травми с 40 на сто, установи японско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".
Изследването било проведено от Националния институт за здравеопазване и здравословно хранене на Япония. То обхванало 1000 мъже и жени, които трябвало да попълнят формуляри за констатиране на психичното и физическото им здраве.
Сред въпросите фигурирали как се справят с използването на обществения транспорт, с плащането на сметките и колко често се срещат с приятели. Участниците в проучването трябвало подробно да опишат и хранителния си режим.
Тези от тях, които консумирали повече протеини с морски и животински произход, се оказали
с 40 на сто по-малко заболявания и физически контузии седем години по-късно.
Протеините са ключов фактор за натрупването на мускулна маса. По този начин хората се предпазват от падания и фрактури на костите. Но с напредването на годините организмът се справя все по-трудно с абсорбирането им. В резултат на това, когато остареем, са ни нужни повече протеини, за да останем в добро
здравословно състояние.
Особено полезни в това отношение са рибните продукти, които съдържат големи количества омега-3 мастни киселини. Те спомагат за намаляването на болката от артрита и избавят възрастните хора от деменция.
Увеличаването на приема на протеини от животински произход увеличава функционалните възможности на възрастните хора, заключава проучването.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!