Ч ервеното вино може да не е толкова полезно, колкото се надяваме, обявиха американски учени.
Специалистите изследвали ключовата съставка на алкохолната напитка, на която се приписва благотворният ефект, съобщиха Би Би Си и Ройтерс.
Антиоксидантът ресвератрол, характерен за червеното вино, някои плодове и черния шоколад, няма чудодейно действие върху сърцето.
Ако те въобще са полезни, това по-скоро се дължи на комбинацията от съставките в тях.
Екип от американския университет "Джонс Хопкинс" изследва 800 души от малки градчета в Тоскана, където се произвежда виното "Кианти", за да види дали напитката, с която е известен районът, има някакъв ефект върху здравето им. Учените обаче не откриха доказателства ресвератролът да спира сърдечносъдовите заболявания или да удължава живота. Специалистите все пак казват, че са необходими повече изследвания за окончателен извод.
Резултатите показаха, че високите или ниски нива на разграден ресвератрол в урината не се отразяват върху смъртността, честотата на сърдечносъдовите заболявания или рак, нито върху нивото на възпалителните процеси.
Според предишни трудове ресвератролът е полезен за здравето.
Достоверността на изводите обаче беше поставена под съмнение през 2012 г., когато един от водещите учени в тази област беше обвинен, че е изфабрикувал данни.
"Историята с ресвератрола изглежда е още един случай, когато ползата от нещо се преувеличава и не издържа на теста на времето" - каза ръководителят на екипа проф. Ричард Семба.
Според него ползата от виното, горските плодове или шоколада, ако има такава, се дължи на комбинацията на съставките. А и не е ясно какво количество е необходимо, за да бъде постигнат ефект.
"Това са сложни храни, а това, което разбрахме от изследването, е че ползата вероятно не се дължи на ресвератрола", обобщи той.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!