Забравете за фитнес залите, сложните диети, разделнотo хранене и чудотворните хапчета - ако искате да живеете по-дълго, яжте по-малко, съветва виден британски експерт, цитиран от в. "Дейли мейл".
Д-р Майкъл Моузли, водещ на научното предаване на Би Би Си "Хоризон", посочи, че високият метаболизъм, тоест пренасищането на организма с енергия, нужна за осъществяването на нормалните му функции, е рисков фактор и води до ранна смърт.
Моузли припомни, че някои общности в Япония и САЩ, които стриктно се придържат към нискокалоричното хранене, живеят много по-дълго от средната норма.
Ако снижим калориите, които приемаме с храната, до 600 дневно, рязко нараства шансът ни да доживеем до дълбоки старини.
"Това засега е единственото сигурно нещо, което е доказано, че може да удължи живота ни, коментира Моузли.
В крайна сметка стареенето е свързано с високия метаболизъм,
който от своя страна увеличава количеството на свободни радикали, които консумираме."
Д-р Моузли съветва да се придържаме към максимата "Това, което не ни убива, ни прави по-силни".
Според него не е нужно да се храним по три пъти на ден.
"Това, което си мислим, че е глад, много често си е чист навик!", счита експертът.
В поредното издание на предаването той изтъкна, че честите пости имат същото благоприятно въздействие, като драстичното ограничаване на калориите, тъй като намаляват количествата на хормона IGF-1.
Неговата функция е да възстановява тъканите, но високите му нива допринасят за развитието на тумори и до преждевременно стареене.
Според последно проучване на специалисти от лондонския "Юнивърсити колидж", ако намалим храната си с 40 процента, можем да удължим живота си с 20 години, пише вестникът.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!