Пакетче
фъстъци на ден може да намали нивото на
лошия холестерол в кръвта, твърди изненадващо американско изследване.
Преглед
на 25 изследвания по въпроса, включващи
600 доброволци, показва, че консумацията
на средно 67 г ядки на ден намалява със
7,4% нивото на мазното вещество, което
води до запушване на артерии и повишен
риск от инфаркт.
Макар
да се възприемат като мазна и тежка
храна, ядките са богати на т.нар.
"полезни" мазнини, както и на
фибри и витамин Е.
Учените от университета "Лома Линда" (LLU.edu) отбелязват, че те са се консумирали
традиционно през вековете.
В наши дни
ядките са важна част от здравословната
диета, като могат да намалят нивото на лошия
холестерол и риска от сърдечни
проблеми.
Специалистите обаче предупреждават,
че те са по-полезни сурови и не се
препоръчват солени или с различен вид глазура.
Доброволците в експеримента хапвали
по 67 г ядки на ден в продължение на три
до осем седмици.
Освен нивото на холестерина им, се
подобрило и нивото на триглицеридите
- мазнини, циркулиращи в кръвообращението,
които се свързват със сърдечните
заболявания.
Ефектът на ядките обаче бил най-слаб
при участниците с наднормено тегло.
Засега не е ясно на какво точно се
дължи той. Една от хипотезите
е свързана с растителните стероли в ядките, за които се смята, че влияят на
усвояването на холестерола.
Учените обаче подчертават, че всичко
е в правилната дозировка, тъй като прекаляването
с ядки може да доведе до затлъстяване.
Пакетче фъстъци за здраво сърце
Средно 67 г ядки на ден намаляват със 7,4% нивото на холестерола, който води до запушване на артерии и повишен риск от инфаркт
11 май 2010, 13:16
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!