Колко тежък махмурлук ще имате зависи от градуса на консумирания алкохол. При всички случаи обаче той ще разстрои способността ви да взимате бързи решения и да действате адекватно според ситуацията.
До това не особено оригинално заключение достигнаха американски учени след необичаен експеримент: те платили на 95 доброволци да пият, колкото могат да издържат.
Опитът е проведен от група изследователи начело с проф. Дамарис Роузнау, от Центъра за проучване на алкохолната зависимост при Университета Браун в град Провидънс, Роуд Айлънд.
Те се интересували как въздействат върху хората неетаноловите компоненти на алкохолните напитки. Става дума за отровни съединения, които се образуват при получаването на етилов спирт чрез метода на ферментацията.
Съдържанието на този вид съединения влияе върху цвета на алкохола. В бърбъна например количеството на подобни съединения е 37 пъти по-голямо, отколкото във водката.
През първата вечер на участниците в експеримента било позволено да се напият с бърбън или водка, смесени с кола без кофеин. Учените следили степента на напиването да бъде по-ниска от минималния праг, при който на следващата сутрин настъпва махмурлук.
През втората вечер "опитните зайчета" пили само по няколко капки уиски или водка, но разредени в кола или тоник, за да не се усъмнят хората колко им дават.
И в двата случая на сутринта участниците в експеримента били подробно анкетирани за тяхното състояние и били помолени да изпълнят редица задачи, изискващи съсредоточаване и бърз избор.
От резултатите учените направили ред заключения. Най-главното: от бърбън главата боли по-силно, отколкото от водка. Но и двете напитки еднакво отрицателно са повлияли на бързината на мислене и реакции.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!