Органичната храна не е толкова здравословна, твърдят изследователи от лондонския университет по хигиена и тропическа медицина (Lshtm.ac.uk).
Те анализирали начините за здравословно хранене на хората през последните 50 години.
Резултатът установил малка разлика между полезността на органичната храна и тази произведена по традиционен начин.
Тя обаче не е достатъчна, за да бъдат биохраните предпочитани за човешкото здраве, обяснява ръководителят на проекта д-р Алън Дангър.
Той и екипът му разгледали подробно хранителният състав на продуктите, без да се спират на наличието на примеси и остатъци от химикали, попаднали в тях в следствие на начина, по който са отгледани или произведени.
Учените открили, че разликата между органичната и обикновената храна е предимно в използваните торове и степента на зрелост, в която са откъснати плодовете и зеленчуците.
Имало и разлика в количеството витамин С, калций и желязо в тя. От това обаче не следвали никакви ползи за здравето, ако се консумира само органична храна.
Смятам, че е психологически въпрос да те накарат да мислиш, че органичните храни са по-полезни, чисти и без химикали, казва една от анкетирани по този въпрос жени.
Органичните храни са по-скъпи, а почитателите им, които смятат, че са по-полезни за здравето, постоянно се увеличават. През 2007 г. бизнесът с биопродукти в световен мащаб възлиза на близо 50 млрд. долара.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!