Жи ите,
които приемат дори нищожниколичества алкохол по време на бременност,
застрашават нормалното развитие на
плода си, а шансът да родят здраво дете
е минимален.
Този тежък научен извод
обаче не спира някои бъдещи майки да
посягат към чашката. В резултат техните
деца често страдат от някой от синдромите
FASD и FAS, свързани с малформации,
забавяне на умственото развитие и
поведенчески проблеми.
Чрез
изследване на ембриони на жаби учени
описват молекулния механизъм,
чрез който алкохолът пречи на нормалния
ход на развитие на ембриона.
Жабитеот вида Xenopus Laevis са удобен обект за
изследване заради сравнително кратките
срокове, в които протича развитието
(позволяващо множество лабораторни
опити за ограничен период от време) и
големината на зародишите, които са лесни
за наблюдения.
Под въздействието
на малки количества алкохол развитието
на ембрионите на опитните жаби търпи
редица патологични изменения,
свързани с нарушената междуклетъчна
комуникация и грешното позициониране
на клетките по време на началните етапи
от живота на зародишите.
Всеки жив
организъм води началото си от една
клетка, която в резултат на многократното
си разделяне дава групи от клетки, за
които е много важно да се
групират правилно.
По
време на развитието някои клетки мигрират
от една област на зародиша в друга,
осъществявайки записаната в гените
информация.
При
това придвижване и позициониране основна
роля играе окислената форма на витамин
А- ретинолът (или ретинолова киселина).
Нивата й в различните участъци от
ембриона определят точното място и
съдбата на всяка негова клетка.
При
наличието на алкохол, ретиноловата
киселина не се образува, което
буквалнообърква
посокатана миграция на клетките, както и тяхното
правилно позициониране. Това се дължи
на факта, че молекулите на алкохола
използват предшественика на ретиноловата
киселина за собственото си разграждане.
За да се образуват нужните количества
ретинолова киселина е необходим един
ензим - RALDH2, който превръща витамин А в
киселината. Дори при достатъчно количества
витамин, ретиноловата киселина пак не
се образува, защото алкохолът
буквално се състезавас витамин А за RALDH2 и в крайна сметка
печели, осигурявайки разграждането си.
Печалбата в това свирепо
състезание донякъде
е подарена, защото RALDH2 е "отговорен"
ензим, който засичайки алкохолни
молекули, се "предава", като чрез
тази жертва спасява ембриона от
негативното действие на алкохола.
Лошата новина е, че по този начин
го лишава от възможност да образува
регулировчика на мигриращите клетки -
ретиноловата киселина.
Резултатъте развитието на един от синдромите FASD
или FAS и огромната трагедия, причинена
от безотговорността през деветте месеца,
докато клетката става човек.
И капка алкохол по време на бременност е опасен
Бременните, които приемат дори нищожниколичества алкохол, застрашават нормалното развитие на плода, а шансът да родят здраво дете е минимален
10 април 2009, 15:44
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!