К онсумирането на рибни продукти два пъти седмично намалява риска от депресии при жените с 25 на сто, установиха австралийски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".
Ефектът на морската храна се обяснява с факта, че съдържащите се в нея омега-3 мастни киселини, в комбинация с женските хормони естроген и прогестерон, помагат на мозъка срещу депресивните състояния. Вестникът припомня, че най-малко пет милиона британки имат проблеми с депресията.
Екип учени от изследователския институт "Мензиeс" в Тасмания изследвал 1400 мъже и жени на възраст между 26 и 36 години. Участниците в експеримента трябвало да водят дневник за хранителния си режим, в който били включени и рибни продукти, сред които риба, миди и раци, като същевременно било следено и тяхното психично здраве.
При жените била наблюдавана интересна тенденция. С всяка следваща седмица при едно допълнително рибено ястие било констатирано намаляване на риска от депресия с 6 процента. А тези, които консумирали морска храна два пъти седмично, показали снижен риск от депресия с 25 на сто.
При мъжете консумацията на рибни продукти не се отразява върху депресивните им състояния.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!