Кл литолът - един от популярните в момента подсладители, заместители на захарта, може да бъде опасен, дори токсичен, в големи количества.
Може и да не сте го виждали самостоятелно по рафтовете (продава се най-вече в биомагазините), но е изписан по етикетите на
много храни - най-вече на
дъвките, някои сладкиши, повечето газирани напитки.
Ксилитолът е натурален подсладител, който набира
популярност като здравословен заместител на захарта. Представлява екстракт от дребни горски плодове, зеленчуци, царевични
кочани, бреза, гъби.
Той е сравнително
по-скъп от останалите изкуствени подсладители, достъпни на пазара.
Зъболекарите го препоръчват като заместител на
захарта,
тъй като не предизвиква зъбен кариес и заболявания на венците.
Ксилитолът се различава от другите видове натурална захар, защото
съдържа само пет въглеродни атома в молекулярната си структура. За
сравнение обикновената захар съдържа шест.
Научни изследвания са
доказали, че консумацията до 50 г ксилитол на ден е безопасна.
Надхвърлянето на това количество обаче може да доведе до токсичен ефект в
тялото.
Ксилитолът може да се намери в дъвките, бонбоните, шоколадите,
бисквитите, вече и под формата на прах или таблетки.
Някои видове паста
за зъби и вода за усти също съдържат от този подсладител, използван в тях
заради присъщите му антибактериални свойства.
На вкус ксилитолът е много сходен със захарта
Ако го използваме като
подсладител в някоя от горепосочените форми, трябва да внимаваме колко
точно консумираме на ден.
Макар че препоръчителното безопасно количество
е до 50 г, всеки човек може да усети странични ефекти дори след
консумацията на много по-малко.
Ето кои са тези странични действия, за
които трябва да внимаваме:
Диария и подуване
Както когато ядем твърде много плодове, така и когато прекалим с
ксилитола, това води до диария и подуване.
Този подсладител играе
ролята на лаксатив и може да предизвика разширение на корема, както и коремни спазми и болки, гадене и повръщане.
Захарните алкохоли в ксилитола са много подобни
на фруктозата, която има същия разслабителен ефект.
Рак
Учените са загрижени, че консумацията на големи количества ксилитол в
дългосрочен период може да причини образуването на тумори. Децата не
трябва да приемат над 20 г на ден.
Родителите трябва да внимават за
добавен ксилитол към дъвките, сладкишите и шоколадите, които може би
дават ежедневно на децата си.
Диабет
Прекомерните количества ксилитол могат да предизвикат рязко покачване на
нивото на кръвната захар. Захарните алкохоли с ксилитола могат да
дестабилизират кръвната захар и при здрави хора, и при тези, които вече
са били диагностицирани с диабет.
Макар че ксилитолът е здравословен
заместител на захарта, който се препоръчва на диабетици, прекомерните
количества могат да предизвикат хипергликемия.
Напълняване
Макар че ксилитолът има само 2,6 калории на грам, консумацията на големи
количества от него може да доведе до напълняване. Хората, които спазват
диети и го използват, трябва да
следят приема му, тъй като калориите бързо се натрупват и прекомерната
консумация може да доведе до токсични ефекти.
Алергични реакции
Алергичните реакции са много рядко срещани, но някои хора са съобщили за
обриви, сърбеж, хриптене, възпаление на устата и/или гърлото. Тежките
алергични реакции могат да бъдат фатални, ако не се лекуват моментално.
Най-общо може да се каже, че ксилитолът е безопасен за консумация в
умерени количества. Например 1 лентичка дъвка, подсладена с ксилитол,
съдържа от 0,7 до 1 г. Три чаени лъжички ксилитол на прах са около 15 г.
Ксилитолът е също така силно токсичен за повечето домашни животни.
Затова трябва да се уверим, че го държим далеч от своите любимци.
В световен мащаб 40 страни са одобрили ксилитолът за консумация. Ако сме
диагностицирани с диабет и искаме да заменим захарта именно с ксилитол,
първо трябва да се консултираме с лекар.
Много продукти съдържат следи от ксилитол, затова, когато следим
консумацията, трябва да сме внимателни при четенето на етикетите.
Внимание: Модерният ксилитол може да бъде токсичен
Може и да не сте го виждали самостоятелно по рафтовете (продава се най-вече в биомагазините), но е изписан по етикетите на много храни, пише Здраве.бг
18 май 2012, 17:32
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!