Н ауката отдавна се бори с най-различни митове за здравословния начин на живот, в които повечето хора са убедени. Ето няколко факта, които ще ви накарат да промените мнението си.
Мит: Колкото си по-слаб, толкова по-дълго ще живееш
Истина: Качването на няколко излишни килограма всъщност ще удължи живота ви, според ново проучване, направено от Държавния университет в Ню Йорк. То установило, че хората с умерено наднормено тегло е по-малко вероятно да умрат от сърдечно-съдови заболявания, отколкото хората с поднормено тегло. Водещият изследовател д-р Абишек Шарма казва: "Вероятно това се дължи на факта, че на хората с наднормено тегло е по-вероятно да им бъдат предписани лекарства за защита на сърцето".
Мит: Трябва да правиш упражнения пет пъти седмично по 30 минути
Истина: Препоръчваните в момента 150 минути упражнения на седмица може да не са най-ефикасната и здравословна тренировка. Последните проучвания показват, че по-кратка, но по-интензивна тренировка, дори само 6 минути седмично, може да бъде много по-ефективна.
Мит: Червеното месо е вредно за сърцето
Истина: Ако се консумира като част от балансирана диета, червеното месо не причинява сърдечни проблеми и носи много ползи за здравето. Идеята, че наситените животински мазнини, които се съдържат в червеното месо и маслото, запушват артериите, датира от изследване на американския учен Ансел Кейс, направено през далечната 1953 г.
Последните изследвания обаче сочат захарта, като най-голямото зло за здравословната диета, докато направените изследвания през тази година не са предоставили доказателства, че наситените мазнини причиняват сърдечни заболявания. Качественото червено месо е един от най-добрите източници на важни хранителни вещества като желязо, цинк, витамин А, витамин D, магнезий, селен и калий.
Мит: Суровите плодове и зеленчуци са по-полезни
Истина: Сготвянето на всички хранителни продукти ги прави по-лесни за храносмилане, което означава, че организмът абсорбира повече хранителни вещества. Привържениците на суровата храна твърдят, че готвенето на зеленчуците убива витамините и минералите, но проучванията са установили, че макар готвенето да унищожава част от витамин C в храната, то увеличава усвояването на антиоксиданти - хранителни вещества, които помагат да се преборим с болестите.
Мит: Фъстъченото масло е много вредно
Истина: Учени от Медицинското училище в Харвард наскоро съобщиха, че похапването на фъстъчено масло пет дни в седмицата може да намали наполовина риска от сърдечен удар, защото ядките са богати на мононенаситени мазнини, които имат защитен ефект върху здравето.
Множество други изследвания пък показват, че хората които редовно похапват ядки или фъстъчено масло е по-малко вероятно да развият сърдечни заболявания или диабет тип 2 и е по-лесно да останат слаби, отколкото тези, които рядко консумират ядки. Ядките са богати на протеини и засищат човек, което го предпазва от изкушението да посегне към сладките лакомства.
Мит: Пълномасленото мляко е нездравословно
Истина: Данните сочат, че в крайна сметка пълномасленото мляко е по-добър избор, отколкото нискомасленото или обезмасленото. Не само че съдържа едва около 4% мазнини и е доста по-питателно, но и в него са открити важните мастноразтворими витамини А,D, E и K.
Мит: Няма такова нещо, като твърде много сън
Истина: Да спиш прекалено много, повече от 10 часа на нощ, е също толкова вредно, колкото и недоспиването - по-малко от 6 часа. Тези, които поспиват твърде дълго, имат нездрав сън, а дългите периоди на лежане може да забавят притока на кръв към органите и да повлияят на нивото на кръвната захар, което повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, инфаркт и инсулт. Седем до девет часа е най-здравословната продължителност на съня.
Мит: Зехтинът е най-здравословната мазнина за готвене
Истина: Той става нестабилен и потенциално лош за нас при много висока температура, като при пържене например. Това е така, защото загрят до точка, при която започва да пуши, зехтинът и палмовата мазнина отделят химикали, наречени липидни пероксиди, които могат да взаимодействат с нашето ДНК по начини, които повишават риска от рак и сърдечно-съдови заболявания. Така че експертите препоръчват да се готви с мазнина като слънчогледово, фъстъчено или кокосово олио. Запазете зехтина за салатите и за овкусяването на ястията.
Мит: Консумацията на плодове в изобилие е нещо полезно
Истина: Твърде многото плодове могат да увеличат риска от диабет и затлъстяване. Въпреки че плодовете съдържат витамини и фибри, те също така са много богати на фруктоза (плодова захар), която според последните изследвания е вид захар, която не ви кара да се чувствате сити. В резултат на това хората са склонни да преяждат, което води до натрупване на мастни вещества в черния дроб и така се повишава иска от затлъстяване и диабет тип 2. Плодовете са много полезна храна, но в умерени количества, два плода на ден са отлична доза.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!