Да ато здравните власти в Европа
търсят източника на поредната епидемия,
паникьосала жителите на Стария континент,
нарастващият като цяло списък с болести и експерти, даващи указания,
засилват страха от храните в цял свят.
За потребителите е важно да знаят кои продукти са най-опасни за
консумиране и защо.
За специалистите обаче е трудно да
класират рисковете, отчасти поради начина, по който се събира статистиката,
и тъй като повечето причинени от храната разстройства
остават неизследвани или нерегистрирани, пише "Дискавъри нюз".
При това всяка една храна може да
бъде причина за десетки различни инфекции.
Сред най-големите заплахи са червеното и пилешкото месо и яйцата, които не са преминали през достатъчна термична обработка.
Много специалисти препоръчват да
избягваме кълновете, суровото мляко и непастьоризираните
сокове.
Пресните зеленчуци също носят рискове
и в момента са обект
на изследвания
в Германия в търсене на източника на заразата
с опасния щам на Е.коли. Властите издадоха
предупреждение хората да се въздържат
от яденето на сурови кълнове, домати,
краставици, салата.
В случаите на заразена земеделска продукция почти
винаги става дума за замърсяване от
животински изпражнения.
Понякога, предимно в биопроизводството,
фермерите използват животинска тор, в която може да има много
бактерии, директно върху насажденията.
В други случаи водата за поливане бива
заразявана, в насажденията влизат диви
животни или самите хора пренасят зарази
по време на хранително-промишления
процес.
Както отбелязват учените, живеем в
свят, пълен с бактерии, и в този смисъл
шегата им за "фекалната му облицовка"
съвсем не е преувеличена.
Има 31 познати видове бактерии, вируси
и патогени,
с които хората могат да се
заразят чрез храната, но само шепа агенти
причиняват голямата част от диагностицираните
проблеми (милиони случаи нямат установена
конкретна причина).
В повечето случаи виновникът е
салмонелата, а Е.коли
0157 причинява най-тежките епидемии. Сред другите "играчи" са листерия,
норовирус, кампилобактер.
Всеки вид инфекциозен агент си има
предпочитани хабитати. Кампилобактерът,
например, предпочита да живее в пилетата
и други птици, докато Е.коли
0157 се чувства най-добре в кравите.
Именно поради тази причина говеждото
месо най-често е източник на зараза с тази бактерия, въпреки че строгите регулации
в сектора са довели до намаляване
на случаите, причинени от месо. Този дял сега все повече заемат зеленчуците и
плодовете.
Всеки плод или зеленчук
може да се зарази с Е.коли,
салмонела
или други микроби, но "предпочитани" са салатните зеленчуци,
доматите, пъпешите и дините, кълновете.
Кълновете са особено уязвими, защото
заразата често засяга първо
семената (които се слагат в топла вода,
за да покълнат - т.е. условия,
при които бактериите се размножават най-добре).
Веднъж станали достатъчно големи за консумация, те имат такава
форма, че могат много трудно да бъдат
измити на 100 процента.
Бактериите освен това
могат да се настанят не само по
повърхностите, но и в самата тъкан на
зеленчука - както при спанака, марулята, доматите
и др. В тези случаи и най-прецизното
миене не помага.
Зеленчуците и плодовете са проблемни
и понеже ги консумираме сурови. Много
по-лесно е да се убият бактериите в
месото и яйцата при готвенето им на
достатъчно високи температури.
За да намалим риска от зараза,
специалистите препоръчват да мием
ръцете си в топла, сапунена вода за поне
20 секунди преди готвене, както и да
измиваме щателно зеленчуците и плодовете,
дори ако се продават в измит вид. Пълна
хигиена трябва да се поддържа и при
ножовете и дъските за рязане.
Кои храни могат най-често да ни разболеят
Сред най-големите заплахи са червеното и пилешкото месо и яйцата, които не са преминали през достатъчна термична обработка
9 юни 2011, 14:21
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!